Rusia: colaboratorii lui Navalnîi nu vor putea candida în alegerile parlamentare din septembrie

Opozantul rus Alexei Navalnîi (colaj, radio Svoboda).

Actualizare, 12.00:

Marea Britanie a condamnat miercuri seară decizia „perversă" a unui tribunal din Moscova, care a desemnat drept „extremiste" organizaţiile care au legături cu opozantul preşedintelui Vladimir Putin aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, decizie ce deschide calea intensificării represiunii împotriva susţinătorilor lui Navalnîi.

La rândul lor, Statele Unite au condamnat decizia „deosebit de îngrijorătoare" a justiţiei ruse de miercuri şi au solicitat eliberarea "imediată şi necondiţionată" a opozantul rus aflat în închisoare.

„Această decizie pune în pericol de urmărire penală şi detenţie angajaţii, voluntarii şi miile de simpatizanţi din toată Rusia pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

---------------------------------------------------------

Prin decizia unui tribunal din Moscova, organizațiile legate de politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, au fost catalogate drept „extremiste”, verdict care intră imediat în vigoare. Este încă o etapă în campania menită să interzică participarea în alegerile parlamentare din septembrie a aliaților lui Navalnîi.

Persoanele asociate cu Fundația Anticorupție (FBK) a lui Navalîi și cu rețeaua acesteia de birouri regionale din Rusia, nu mai pot acum candida pentru funcții publice.

### Vezi și... ### Duma de Stat interzice cetățenilor ruși să colaboreze cu organizații „indezirabile”

Hotărârea prevede, de asemenea, pedepse grele pentru activiștii care au lucrat cu aceste organizațiile.

Autoritățile ruse au mărit presiunea asupra opoziție înainte de alegerile din septembrie în timp ce sondajele de opinie arată că sprijinul pentru partidului de guvernământ „Rusia Unită” a scăzut.

Procuratura de la Moscova a argumentat că „sub masca lozincilor liberale” organizațiile legate de Navalnîi încearcă să „creeze condițiile pentru destabilizarea situației socio-politice” din țară. Avocatul Fundației lui Navalnîi a anunțat că va face recurs.

Înaintea alegerilor parlamentare, deputații adoptaseră o nouă lege care interzice membrilor organizațiilor declarate „extremiste” să candideze pentru funcții publice.

Fundația lui Navalnîi a criticat constant regimul Putin, publicând o serie de reportaje video de mare succes despre presupusa corupție la nivel înalt.

Rețeaua sa politică a avut un rol esențial și în promovarea strategiei „votului inteligent” - un proiect conceput pentru a promova candidații opoziției cu cele mai mari șanse de a-i învinge în alegeri pe cei apropiați Kremlinului.

După verdictul tribunalului de la Moscova, pe Instagram a fost postat un mesaj în numele lui Navalnîi (care este încarcerat), în care rușii sunt îndemnați să participe la inițiativa Smart Voting (vot inteligent).

Totodată, în postare se vorbește despre faptul că acum, organizațiile legate de Navalnîi vor fi obligate să „se adapteze” noilor condiții.