Rusia confirmă exploziile din Crimeea, fără să precizeze cauzele

Exploziile s-au produs la o bază aeriană din apropierea satuluiNovofedorivka.

Mai multe explozii puternice s-au produs la o bază militare rusă din apropiere de satul Novofedorivka, vestul Crimeei, au declarat trei martori pentru agenția Reuters. Ei au observat și o coloană înaltă de fum negru din direcţia bazei aeriene. Pe rețelele de socializare au apărut multe imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei, dar autenticitatea lor nu a fost deocamdată verificată.

Ministerul rus al Apărării a precizat că ar fi fost vorba de detonarea unor muniții de aviație, că nu au existat victime și nici un aparat de zbor nu a fost distrus, fără să clarifice însă cine sau ce a declanșat detonarea.

Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost până în prezent ocolită de bombardamente în războiul declanşat de Rusia în februarie prin agresiunea împotriva Ucrainei.

Autoritățile ruse și cele de ocupație din Crimeea nu au speculat public cu privire la posibilitatea unui atac ucrainean. Dar un înalt oficial militar ucrainean care cunoaște situația a spus că forțele ucrainene s-ar afla în spatele exploziilor, relatează New York Times.

„Este o bază aeriană de pe care decolau regulat avioane care ne atacau pe frontul sudic”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului. El nu a dezvăluit tipul de armă folosit în atac, spunând doar că „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Ucraina deține puține arme care pot ajunge în peninsula, în afară de avioanele care ar riscă să fie doborâte imediat de apărarea antiaeriană a Rusiei, mai remarcă New York Times.

Luna trecută, un mic dispozitiv exploziv atașat unei drone a explodat la sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din portul Sevastopol din Crimeea, rănind șase persoane, și provocând pagube minore. Rusia a dat vina pe forțele ucrainene pentru atac, dar oficialii ucraineni l-au negat imediat.