Rusia extinde evacuările din zone vizate de incursiunea ucraineană

Un bărbat lângă rămășițele carbonizate ale unor mașini și un bloc de apartamente, despre care autoritățile ruse au spus că a fost lovit de resturi ale unei rachete ucrainene interceptate la Kursk, Rusia, pe 11 august.

Rusia a evacuat luni civilii dintr-o a doua regiune de lângă Ucraina după ce Kievul și-a intensificat activitatea militară în apropierea graniței, la câteva zile după cea mai mare incursiune în teritoriul Rusiei de la începutul războiului, din 2022.

Evacuările au loc după ce forțele ucrainene au trecut granița rusă marțea trecută și au luat cu asalt unele părți vestice ale regiunii Kursk din Rusia.

Este un atac surpriză, primul de o asemenea amploare de la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina din februarie 2022, care ar putea viza, potrivit analiștilor, obținerea unui avantaj de către Kiev în eventualele discuții de încetare a focului după alegerile din SUA.

Afișează mai mult

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a spus luni la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, transmisă în direct de televiziunile rusești, că forțele ucrainene controlează 28 de localități din această regiune, iar linia frontului în interiorul Rusiei s-ar întinde pe 40 de kilometru.

Aparent luată prin surprindere de incursiunea ucraineană, Rusia a spus cu o zi mai devreme prin ministerul Apărării că a stabilizat frontul în regiunea Kursk. Dar bloggeri de război ruși au relatat că luptele continuau în zonă, luni.

Afișează mai mult

În regiunea rusească Belgorod pa sud de Kursk, guvernatorul regional Veaceslav Gladkov a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza „activității inamice la graniță".

Rusia a impus un regim strict de securitate în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod, în timp ce aliatul său Belarus a anunțat că își întărește efectivele militare la graniță după ce Ucraina i-ar fi încălcat spațiul aerian cu drone.

Soldați ucraineni într-un transportor blindat MT-LB în regiunea ucraineană Sumî, aproape de granița cu Rusia, la 11 august 2024.

Kievul a rupt tăcerea asupra atacurilor sale sâmbătă, când președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul rus pentru a „restabili justiția" și a pune presiune pe forțele Moscovei.

Bloggerii ruși de război au spus luni că forțele ucrainene din Kursk încearcă să încercuiască Sudja, unde gazul natural rusesc trece în Ucraina, în timp ce bătălii majore erau în desfășurare în apropiere de Korenevo, la aproximativ 22 km de graniță.

Într-o altă evoluție, la centrala nucleară din Zaporojie, într-o parte a Ucrainei controlată de forțele ruse, a izbucnit duminică un mare incendiu.

Ca și în alte dăți, Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc de incident, în vreme ce agenția ONU pentru energie nucleară a făcut apel la încetarea oricărui conflict în acea zonă.

„Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol securitatea nucleară a centralei și cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să se oprească acum", a declarat într-un comunicat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, fără a atribui cuiva anume vina pentru atac.

Agenția atomică rusă Rosatom a spus că principalul focar al incendiului a fost stins cu puțin timp înaintea miezului nopții, duminică. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te