Rusia: continuă arestarea opozanților regimului Putin

Dmitri Gudkov, martie 2021.

Un important opozant politic şi fost parlamentar rus, Dmitri Gudkov, a fost reținut marți de poliție, a informat agenția de știri TASS. Gudkov anunțate deja pe rețelele de socializare că forțele de ordine i-au percheziționat cabana și au făcut descinderi la locuințe unor colaboratori apropiați, pe fondul unei represiuni mai ample a Kremlinului asupra forțelor de opoziție din țară.

Gudkov a fost reținut pentru 48 de ore sub suspiciunea că nu a plătit datorii în temeiul unui contract de închiriere, a mai relatat TASS, citând surse anonime.

### Vezi și... ### Rusia: fost director al organizației „Rusia deschisă” reținut

Luni, 31 mai, Andrei Pivovarov, fostul director executiv al Rusiei Deschise, o mișcare pro-democrație fondată de criticul de fostul oligarh și critic al Kremlinului, Mihail Khodorkovsky, a fost reținut pe aeroportul din Sankt Petersburg. Colegii au spus că poliția l-a interogat, i-a percheziționat apartamentul și i-a deschis un dosar penal pentru că ar fi încălcat legislația Rusiei privind „organizațiile nedorite”.

### Vezi și... ### Rusia Deschisă, mișcare pro-democrație a lui Hodorkovski, își încetează activitatea

Legea, adoptată în mai 2015, făcea parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin care limitează strict activitatea multor organizații non-profit și neguvernamentale, finanțate fie și parțial din străinătate, în principal din Europa și Statele Unite.