Rusia corectează declarația unui general: Nu vedem riscuri pentru rușii din Transnistria

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, în compania liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, în timpul unei vizite la Tiraspol, pe 16 feb 2022

Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria și pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene, a spus la Moscova pe 25 aprilie ministrul adjunct de externe, Andrei Rudenko.

Declarația sa survine la câteva zile după ce un general rus a spus că planul forțelor ruse din Ucraina este să ajungă în regiunea transnistreană, iar justificarea ar fi că rușii de acolo sunt amenințați.

„Nu vedem niciun risc. Poziția noastră rămâne aceeași: noi pledăm pentru o soluționare pașnică a problemei transnistrene cu respectarea integrității teritoriale a Moldovei și un statut special pentru aeastă regiune din componența sa”, a spus Rudenko într-o conferință citat de Interfax, răspunzând unei întrebări.

### Vezi și... ### General rus: Controlul total asupra sudului Ucrainei ar oferi Rusiei acces în Transnistria

Săptămâna trecută, generalul rus Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central declara, potrivit agențiilor de știri rusești, că, în actuala faza a invaziei din Ucraina, ținta Rusiei este să preia preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, creând un coridor terestru între peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, și regiunea Donbas din estul Ucrainei. Minnekaev preciza, potrivit agențiilor ruse citate de BBC, că acest coridor terestru va oferi Rusiei și acces în Transnistria, unde sunt deja staționate trupe rusești.

Prima reacție, la Chișinău, a venit de la Biroul pentru Reintegrare care a dat un comunicat în care respinge speculațiile generalului Minnekaev că în regiunea transnistreană ar fi încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă drept „inacceptabile” și „neîntemeiate”.

Declarația generalului a provocat și reacția Ministerului de Externe de la Chișinău, care, pentru a doua oară într-o săptămâna, l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va trebui ca Rusia să nu poată repeta ce a făcut în Ucraina (Lloyd Austin)

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus”, declara pe 23 aprilie Ministerul de Externe de la Chişinău.

Ministerul califica aceste declaraţii drept „nefondate” şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional.