Rusia crede că firmele americane ar putea reveni în țară curând. Unele nici nu au plecat

Kiril Dmitriev (c) spune că revenirea companiilor americane „nu va fi ușoară” pentru că unele nișe de pe piața rusă au fost preluate de producătorii locali.

Fondul suveran de investiții al Rusiei se așteaptă ca un număr mare de companii americane să revină în țară chiar din al doilea trimestru al anului curent, a spus șeful acestuia, Kiril Dmitriev. Câteva sute de companii occidentale au rămas în Rusia, de la invadarea de către aceasta a Ucrainei.

Declarația lui Dmitriev vine după recenta întâlnire a oficialilor ruși și americani din Arabia Saudită, prima la nivel înalt de la invadarea de către Moscova a Ucrainei în 2022, scrie Reuters. Oficialul rus, care a studiat la Harvard și Stanford în anii 1990, a avut la Riadh întrevederi cu oficialii americani, printre care și secretarul de stat Marco Rubio.

Mai multe companii occidentale, printre care McDonald's și Caterpillar, au părăsit Rusia, unele dintre ele înregistrând pierderi mari, după ce au fost obligate să-și vândă activele cu reduceri semnificative.

Președintele american, Donald Trump, a venit însă cu o nouă politică față de Rusia și Ucraina, aranjând discuții directe cu Moscova, fără participarea Ucrainei sau a puterilor europene și vorbind despre scăderea prețului petrolului, unul din principalele produse de export ale Rusiei.

Ceea ce face Trump, scrie Reuters, este în contrast cu obiectivele administrației Biden, care și-a propus izolarea Rusiei. Mulți spun că efortul nu pare să fi reușit, din moment ce economia rusă a crescut mai rapid decât a SUA sau UE în 2023 și 2024.

În acest context, Fondul de Investiții Directe din Rusia „se așteaptă ca un număr de companii americane să revină pe piața rusă în al doilea trimestru din 2025”, a spus șeful acestuia, Kiril Dmitriev pentru agenția rusă de știri TASS.

El a mai spus că procesul de revenire nu va ușor, deoarece „multe nișe sunt deja ocupate” de producătorii locali.

Pierderi de peste 320 de miliarde de dolari

Potrivit lui Dmitriev, care a lucrat cu firmele americane Goldman Sachs și McKinsey, companiile americane ar fi pierdut 324 de miliarde de dolari din cauza retragerii din Rusia.

Dmitriev a prezentat jurnaliștilor de la Reuters calcule ce arătau că sectorul IT și Media din SUA ar fi pierdut 123 de miliarde de dolari, sectorul sănătății a pierdut 94 de miliarde de dolari, iar cel financiar - 71 de miliarde de dolari.

„Multe active au fost vândute practic la evaluări foarte scăzute, la un discount uriaș”, a spus Dmitriev pentru Reuters marți, 19 februarie, la Riadh.

Oficialul a adăugat că în opinia sa, marii producători de petrol americani care au avut „afaceri foarte de succes în Rusia”, se vor „întoarce într-un anumit moment”.

Companiile vizate nu au reacționat imediat, iar cifrele arătate de Dimitriev nu au fost confirmate din surse independente.

Sute de companii occidentale au rămas în Rusia

Un raport al Institutului Polonez pentru Afaceri Internaționale din 3 octombrie 2024 a relevat că peste 1.700 de companii din țări care au impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea la scară largă a Ucrainei, sunt încă prezente pe piața rusă.

Multe și-au amânat plecarea sau au renunțat la ea din cauza barierelor legale introduse de guvernul președintelui rus, Vladimir Putin, a potențialelor pierderi financiare sau din alte cauze.

La finalul lunii septembrie, peste 420 de companii europene și americane, printre care și IKEA, și-au încheiat totuși ieșirea de pe piața rusă, în vreme ce 790 și-au suspendat oficial activitățile. Printre acestea se numără companii precum Chanel sau Apple. Alte circa 560 și-au limitat activitățile, iar în jur de 140 au amânat orice investiții.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te