Rusia critică ideea ca aliații occidentali să asigure securitatea Ucrainei

Fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen prezintă propunerile privind garanțiile de securitate de care ar avea nevoie Ucraina, Kiev, 13 septembrie 2022.

Kremlinul a criticat drept o nouă provocare proiectul de document care detailează garanțiile de securitate pe care le-ar putea primi Ucraina din partea aliaților occidentali, proiect dat publictății marți de biroul președintelui ucrainen, relatează Reuters.

Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski și coautor al propunerilor de securitate alături de fostul secretar general NATO , Anders Fogh Rasmussen, a declarat că aliații Ucrainei ar trebui să se angajeze la livrări obligatorii de arme către Ucraina și la investiții pe lungă durată în apărarea Ucrainei, ca alternativă la aspirațiile Kiev-ului de a adera la NATO.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus miercuri că Rusia nu privește cu ochi buni acest document, reamintind că tocmai ambiția Ucrainei de a adera la NATO este privită de Rusia drept principala amenințare la securitatea sa.

„Conducerea Ucrainei trebuie să ia măsuri care să elimine amenințarea la adresa Rusiei și ei știu foarte bine care trebuie să fie aceste măsuri”, a spus Peskov.