Cei doi lideri s-au întâlnit la Moscova în marja unui summit al Comunității Statelor Independente (CSI), la 8 octombrie.
Potrivit biroului de presă al prim-ministrului armean, în timpul întâlnirii a fost discutată o gamă largă de probleme și au fost încheiate unele acorduri concrete, inclusiv cel referitor la frontieră.
De la prăbușirea URSS în 1991, trupele de frontieră ruse au asigurat paza frontierelor Armeniei cu Turcia și Iran, care au fost granițe sovietice cu aceste țări.
Potrivit biroului de presă al lui Pașinian, s-a ajuns la un acord conform căruia, începând cu 1 ianuarie 2025, trupele de grăniceri ale Serviciului Național de Securitate al Republicii Armenia vor participa, de asemenea, la protecția frontierelor de stat Armenia-Iran și Armenia-Turcia, iar serviciul la punctul de control al frontierei de stat Armenia-Iran va fi efectuat în întregime de trupele de grăniceri ale Serviciului Național de Securitate al Republicii Armenia.
- Te-ar putea interesa și: Se pregătește un nou summit de sprijin occidental puternic pentru Ucraina, la Ramstein
Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au deteriorat de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Erevanul și-a suspendat apartenența la alianța militară Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova, a trimis ajutoare umanitare la Kiev și a organizat exerciții comune cu SUA. În ultima perioadă, Armenia a început să examineze și posibilitatea unei apropieri față de Uniunea Europeană.
Armenia și-a accelerat depărtarea de Rusia după ce în toamna anului trecut, o ofensivă lansată de armata azeră a dus la trecerea regiunii Nagorno-Karabah sub controlul guvernului de la Baku și la exodul a peste 100 de mii de armeni din zonă.
În același timp, Azerbaidjan, rivalul de lungă durată al Armeniei, și-a consolidat relațiile cu Moscova. Luna trecută, președintele rus, Vladimir Putin, a fost la Baku, unde a purtat discuții cu omologul său azer, Ilham Aliev. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te