Un proiect de document pregătit de înalți oficiali ai partidului politic aflat la putere în Rusia îndeamnă la crearea unui nou stat numit Rusia de Sud, din care ar face parte unele regiuni ale Ucrainei ocupate de forțele rusești.
Informația obținută de Schemes - un proiect de investigație al serviciului ucrainean al RFE/RL - vine în timp ce luptele fac ravagii în regiunile estice și sudice ale Ucrainei, unde forțele rusești sunt în ofensivă pe mai multe fronturi, întâmpinând rezistența acerbă a trupelor ucrainene.
De asemenea, oficiali ruși au semnalat intenția de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, care, de aproape opt ani, se află în mare parte sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia, precum și într-o altă regiune ucraineană - Herson.
### Vezi și... ### 1 Mai — sărbătoare anarhistă și riscul unui nou front în TransnistriaVotul ar avea ca scop anexarea la Rusia a regiunilor ocupate, într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea în 2014.
Cu doar câteva zile înainte de invazia din 24 februarie a Ucrainei, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia va recunoaște regiunile Donețk și Luhansk, aflate sub controlul separatiștilor, ca state independente; o declarație pe care Ucraina și o mare parte a restului lumii au respins-o.
Proiectul de document obținut de Schemes, intitulat „Manifestul Consiliului Popular al Rusiei de Sud” și datat cu 16 aprilie, nu precizează ce teritorii ocupate vor constitui noul stat „Rusia de Sud”.
Așa-numitul manifest susține că Ucraina și-a pierdut legitimitatea după revoluția Maidan din 2013-2014, care a culminat cu înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici. Rusia a încercat mult timp să susțină că protestele de stradă au fost o lovitură de stat și că guvernul a fost preluat de „naziști” și „banderoviști” - o referire la liderul naționalist ucrainean din secolul XX, Stepan Bandera.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Atac cu rachetă la Odesa„Ca răspuns la teroarea și la impunerea totalitară a ideologiei nazismului și a banderovismului de către fostul stat al Ucrainei, noi, în persoana Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile mâini și înființăm un nou stat al Rusiei de Sud”, se arată în document.
„Recunoaștem limba rusă, precum și dialectul ucrainean, ca limbă maternă și limbă de comunicare interetnică, în condiții de egalitate a tuturor limbilor și naționalităților”, se mai arată în text.
Schița documentului privind un nou stat „Rusia de Sud” este un ecou al discursului promovat anterior de Putin și de alți înalți oficiali de la Kremlin, care au cerut înființarea „Novorosiei” - un alt concept istoric care se referă la ținuturi, în principal în Ucraina, care au făcut parte anterior din Imperiul Rus în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
„Ne construim statul pe baza înțelegerii înrudirii istorice și genetice a unității poporului rus trinitar - ucraineni, belaruși și ruși -, a prieteniei frățești și a ajutorului reciproc”, se arată în document.
„Hersonul așteaptă eliberarea”
Metadatele documentul word obținut de Schemes indică faptul că Roman Romanov, un oficial de rang înalt din cadrul partidului Rusia Unită, pare să fie autorul documentului sau este implicat în crearea acestuia. Rusia Unită este partidul afiliat Kremlinului care domină parlamentul rus și viața politică a țării.
Oficiali care au vorbit cu jurnaliștii Schemes sub protecția anonimatului au spus că documentul a fost ulterior transmis unor colaboratori ai lui Konstantin Malofeev, un om de afaceri rus bogat și influent care a contribuit la finanțarea și susținerea separatiștilor din Donbas timp de ani de zile.
Malofeev a fost sancționat de Statele Unite și Uniunea Europeană în 2014 pentru rolul său în anexarea Crimeii. El a fost pus sub acuzare la începutul lunii aprilie pentru că a încercat să se sustragă de la aceste sancțiuni.
Nici Romanov, nici secretarul general al Rusiei Unite, Andrei Turceak, nu au putut fi contactați pentru comentarii de către Schemes. Malofeev a refuzat să discute despre manifest atunci când a fost contactat și a închis telefonul, spunând că nu comunică cu jurnaliștii.
Site-ul de știri online Meduza a relatat săptămâna trecută că Kremlinul ia în considerare organizarea a două referendumuri în regiunile Donețk și Luhansk pe 14 și 15 mai.
Your browser doesn’t support HTML5
Meduza a scris că un alt referendum ar putea fi organizat și în Herson, o regiune care se află la nord de Crimeea și este parțial ocupată de forțele rusești.
„Din păcate, sunt zvonuri că ocupanții pregătesc ceva [în Herson] pentru primele zile ale lunii mai”, a declarat pentru RFE/RL Ghenadi Lahuta, șeful administrației militare a regiunii. „Fie un «referendum», fie orice altceva, numiți-l cum doriți. (...) Pot spune doar atât: întreaga regiune Herson așteaptă eliberarea, este ucraineană și vrea să trăiască într-o Ucraină unită, pașnică, glorioasă, conlocuitoare”, a spus Laguta.