Rusia este perceputa drept o amenințare la securitatea R. Moldova dar și ca țara care ar putea ajuta

Militari ajutând populația în timpul primului val de coronavirus, Chișinău, 18 aprilie 2020.

Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității R. Moldova, arată un sondaj de opinie care cercetează percepția populației privind sistemul de securitate și apărare. În top se mai află: grupările teroriste, NATO și Statele Unite ale Americii. În caz de probleme de securitate, țările percepute că ar oferi suport Republicii Moldova sunt România, Rusia și UE. Cu o diferență semnificativă , respondenții au numit și NATO, SUA și Ucraina.

Sondajul este parte a unui proiect mai larg realizat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Moldova, informeaza agentia IPN.

53% din respondenți spun că sunt foarte mult sau destul de mult interesați de sistemul de securitate și apărare al țării, 25% nici mult nici puțin și circa 20% – destul de puțin sau deloc.

Cercetarea a fost realizata de CBS- Research.

Jumătate dintre moldovenii intervievați , și-ar dori ca orientarea Republicii Moldova să fie spre UE , 21 % spre Rusia și circa 2% și-ar dori ca Moldova să se orienteze spre România. Despre securitatea și apărarea Moldovei cel mai des respondenții se informează de la televizor, internet și pe rețele de socializare sau site-urile de știri.

Potrivit studiului prezentat pe 24 august, amenințările interne la adresa Republicii Moldova sau a cetățenilor ei sunt: corupția, furtul din fondurile donate pentru proiecte de infrastructură sau sociale, furturile bancare etc.

### Vezi și... ### Iulian Chifu: Rusia nu va fi niciodată de acord cu reintegrarea R. Moldova

Amenințările externe țin de: știrile false, propaganda externă, războiul informațional, dezinformarea, război în zonă.

Pericolele aferente conflictului din stânga Nistrului sunt: nivelul înalt de criminalitate și contrabandă în regiune, staționarea ilegală a trupelor ruse în regiune, pericolul de incidente armate etc.

Cea mai mare încredere în instituțiile care asigură securitatea cetățenii o au în: pompieri și SMURD, armata, poliția și Poliția de Frontieră, dar și Serviciul de Informații și Securitate.

Potrivit sondajului personalitatea politică sau istorică care a luptat sau a asigurat Moldovei un nivel înalt de securitate și apărare este Ștefan cel Mare. Cel mai mare nivel de securitate și apărare țara l-a avut sub conducerea lui Ștefan cel Mare, după care – în timpul lui Alexandru cel Bun, Mihai Viteazul, Vladimir Voronin sau Iosif Stalin.

Elena Mârzac, directoare executivă CID NATO Moldova, consideră că sondajul este un exercițiu important pentru că nu există astfel de sondaje ample care ar măsura percepția cetățenilor față de anumite opțiuni de securitate, direcția de dezvoltare, sursele de informare, încrederea în instituțiile statului.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1029 persoane, cu vârsta de peste 18 ani.