Rusia expulzează un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova

Decizia Ministerului rus al Afacerilor Externe vine ca răspuns la declararea persona non grata a unui angajat al ambasadei F. Ruse la Chișinău, acuzat de spionaj.

Ca măsură de răspuns, Federația Rusă a declarat persona non grata un funcționar al ambasadei moldovenești de la Moscova, a anunțat Ministerul rus al Afacerilor Externe. Chișinăul consideră decizia drept „neîntemeiată”.

Pe 6 august însărcinatul cu afaceri al Republicii Moldova, Alexandru Chetraru, a fost chemat la Ministerul de Externe din Moscova, unde i-a fost înmânată o notă în acest sens.

„I-a fost exprimat un protestat vehement ce ține de pașii neprietenoși ai Chișinăului față de Moscova”, se arată într-un comunicat al diplomației ruse, publicat marți.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a confirmat decizia autorităților ruse și a numit-o „neîntemeiată” în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, privind relațiile diplomatice.

Săptămâna trecută, pe 1 august, după un scandal de spionaj, Chișinăul a declarat indezirabil un angajat al ambasadei Rusiei în R. Moldova.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că decizia a fost luată în urma primirii unor informații și probe care demonstrau că diplomatul desfășura activități incompatibile cu statutul său diplomatic pe teritoriul țării.

S-a întâmplat după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat miercuri, 31 iulie, că a reținut doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, în urma perchezițiilor desfășurate în dimineața aceleiași zile.

Ulterior, cei doi funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore, iar mai apoi plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Ei sunt învinuiți de trădare de patrie și complot.

Procurorii consideră că aceștia ar fi cules și transmis informații care „dăunează intereselor R. Moldova” unui angajat al ambasadei ruse de la Chișinău.

Potrivit informațiilor Europei Libere, acest diplomat ar fi Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Kelov a fost acreditat în R. Moldova în august 2021, iar în noiembrie s-a alăturat delegației Rusiei în Comisia Unificată de Control, o structură trilaterală responsabilă de supravegherea situației din zona de securitate de pe Nistru.

Date din registrul rus al mijloacelor de transport, consultate de Europa Liberă, arată că Dmitri Kelov are viză de reședință la Moscova la adresa Mareșal Biriuzov 4.

Clădirea a fost folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse (GRU), inclusiv a agentului Anatoli Cepiga, acuzat, în 2018, că l-a otrăvit cu gaz Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia, în Marea Britanie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te