Rusia implicată direct în strategia președintelui Igor Dodon (Rise/Dossier)

Chișinău, campanie electorală, octombrie 2020.

O serie de investigații jurnalistice conduse de Rise Moldova și centrului Dossier, apărute la Chișinău cu două săptămâni înainte de alegerlile prezidențiale din 1 noiembrie, arată că președintele Igor Dodon și-ar fi coordonat multe luări de poziție și actuala campanie electorală pentru realegere cu un așa-numit „departament pentru Republica Moldova” din cadrul Kremlinului unde i s-ar elabora tezele pentru discursuri și strategiile în raport cu restul lumii și unde Igor Dodon, la rândul lui, și-ar raporta acțiunile.

### Vezi și... ### Dodon, să se retragă! Reacții la investigația „Kremlinovici”

Vladimir Thoric, jurnalistul de la Rise Moldova care a efectuat partea moldovenească de investigație, a declarat pentru Europa Liberă că:

„Asupra acestor documente am început să lucrăm pe la mijlocul lui septembrie. Ceea ce arată actele din această arhivă e că anumiți politicieni moldoveni primeau din Kremlin texte pentru discursuri publice sau, invers, trimiteau încolo texte proprii pentru coordonare”.

În stafful de campanie al președintelui Dodon investigațiile au fost calificate ca falsuri electorale, iar contracandidata lui Dodon, lidera PAS, Maia Sandu, este de părere că informațiile date la iveală de presă ar fi suficiente pentru o retragere de bună voie, dacă nu excluderea din cursă a președintelui.

### Vezi și... ### Rusia acuză SUA că ar pregăti o „revoluție colorată” în R. Moldova

Pe de altă parte, șeful serviciului de spionaj al Rusiei, Serghei Narîșkin, a acuzat Statele Unite de faptul că ar pregăti o revoluție „colorată” în Republica Moldova în cazul unei victorii a președintelui pro-rus Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. „Vedem limpede acum că americanii pregătesc scenariul revoluționar și pentru Moldova, după evenimentele din Belarus și Kârgâzstan”, se spune într-o declarație a lui Narîșkin, difuzată de serviciul de spionaj al Rusiei (SVR) și citată de agenția rusă Itar Tass. Șeful spionajului rus mai afirmă că Departamentul de Stat a dat indicații ambasadei americane la Chișinău să se pregătească de proteste în masă în cazul realegerii lui Dodon și să ceară repetarea scrutinului.