Mii de intelectuali ruși cer Kremlinului să evite declanșarea unui război împotriva Ucrainei

Un militar ucrainean - în tranșeele din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, 31 ianuarie, 2022

Peste două mii de intelectuali din Federația Rusă, inclusiv activiști pentru drepturile omului, au cerut Kremlinului să evite declanșarea unui război „imoral, iresponsabil și criminal” împotriva Ucrainei. Cerința a fost formulată pe fundalul creșterii îngrijorărilor legate de un eventual atac al Federației Ruse asupra Ucrainei vecine.

O declarație a Congresului Intelectualilor Federației Ruse a fost făcută publică la finele săptămânii trecute, când Moscova continua să concentreze trupe, peste o sută de mii în prezent, la granița cu Ucraina.

### Vezi și... ### Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute telefonic cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

„Se intensifică fluxul de informații despre o posibilă invazie a Ucrainei”, se menționează în declarație. „Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și cu Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. Promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi realizată în numele cetățenilor ruși”, se mai arată în declarația Congresului Intelectualilor Federației Ruse.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute telefonic marți, 1 februarie, cu Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. De asemenea, premierul britanic Boris Johnson urmează să meargă la Kiev, pe 1 februarie, pentru discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.