Rusia își suspendă participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în ultima vreme, mai ales după invazia rusă pe scară largă din Ucraina, o mulțime de decizii de retragere a țării din diferite structuri unde sunt prezente și „țările ostile”, adică Occidentul.

Legislativul Rusiei a adoptat o declarație privind suspendarea participării sale la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), după ce România nu le-a dat viză delegaților săi să meargă la sesiunea ce se ține la București.

De asemenea, cele două camere ale parlamentului de la Moscova - Duma de Stat și Consiliul Federației - au anunțat că Rusia nu va mai plăti cotizații de membru în această organizație.

În opinia parlamentarilor ruși, decizia este „justificată și legitimă”, întrucât organizația nu a răspuns la apelurile repetate ale Moscovei către conducerea AP OSCE de a reveni la ceea ce au numit „un dialog constructiv” și că acest for ar interpreta tendențios cauzele războiului din Ucraina.

„Abordările discriminatorii și părtinitoare, standardele duble și rusofobia totală, lipsa de pregătire pentru dezbateri de fond, inclusiv pe teme de actualitate privind asigurarea unei securități indivizibile și în condiții de egalitate, atestă degradarea extremă a AP OSCE ca mecanism de cooperare interparlamentară”, afirmă parlamentarii ruși.

În declarație se spune că „cel mai recent episod al acestui blocaj” a fost refuzul României de a elibera vize membrilor delegației ruse pentru participarea la sesiunea anuală a AP OSCE, care are loc zilele acestea la București. Potrivit diplomației de la Moscova, România a refuzat să elibereze vizele în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a cerut ca decizia parlamentului rus să fie anunțată „imediat” printr-o telegramă în adresa sesiunii AP OSCE de la București.

În declarație se mai spune că membrii delegației ruse au fost de mai multe ori „lipsiți de posibilitatea” de a participa la lucrările organizației pe motive neîntemeiate.

Rusia nu a participat la cel puțin patru reuniuni ale AP OSCE: în Marea Britanie în 2022, în Canada și Armenia în 2023, și în Austria în 2024.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a declarat că bugetul Adunării Parlamentare a OSCE va pierde 6% din acumulări după suspendarea participării Rusiei – circa 250 de mii de euro anual.

În aprilie, Duma de Stat a suspendat plata cotizațiilor către AP OSCE pentru anul 2023. „Nu ar trebui să plătim pentru ceva la care nu am participat. Dacă nu ne lasă să lucrăm în acest an, vom cere returnarea contribuțiilor plătite anterior”, declara, cu acea ocazie, președintele Dumei, Veaceslav Volodin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te