Protestatara de la Pervîi Kanal, căutată de activiștii pentru drepturile omului

Russian Channel One evening news was interrupted by an antiwar activist Marina Ovsyannikova

La Moscova, avocații spun că încă nu au găsit-o pe jurnalista Marina Ovseannikova, de la postul public de televiziune Pervîi Kanal, care a fost reținută în seara zilei de luni, 14 martie, după ce a protestat față de războiul din Ucraina, în timpul unui buletin de știri în direct. Declarații în acest sens a făcut, pentru portalul Meduza, avocatul Daniil Berman, de la „Agora”, dar și alți avocați și activiști pentru drepturile omului, pe rețelele de socializare.

În seara zilei de 14 martie, Marina Ovseannikova, a intrat în platou, în timpul cele mai vizionate emisiuni de știri „Veremea”, de la postul cu cea mai mare acoperire din Rusia, Pervîi Kanal (Canal 1). Ovseannikova a ieșit în spatele faimoasei prezentatoare de televiziune Ekaterina Andreeva și a desfășurat un afiș anti-război pe care scria „Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Sunteți mințit aici”. În acel moment, Andreeva vorbea despre planurile guvernului de a atenua efectele sancțiunilor occidentale. După câteva secunde, transmisia în direct a fost întreruptă cu imagini dintr-un reportaj preînregistrat.

Potrivit agenției de stat TASS, care citează surse oficiale, Ovseannikova a fost reținută, iar Comitetul de Investigații a deschis o anchetă.

Avocatul Daniil Berman a declarat pentru Meduza că, în dimineața zilei de 15 martie, avocații și activiștii pentru drepturile omului nu au reușit să o găsească pe Ovseannikova nici la secția de poliție din raionul Ostankino, unde s-a relatat anterior că s-ar afla, nici la alte secții de poliție din oraș. Și publicația Holod scrie, cu referire la avocatul Pavel Cikov, că Marina Ovsiannikova încă nu a putut fi găsită, ea fiind privată de libertate de mai bine de 12 ore.

Avocatul Berman nu a exclus ca lui Ovseannikova să i se deschidă un dosar penal, iar alți activiști au spus că ea ar putea fi cercetată și administrativ pentru „discreditarea utilizării trupelor rusești”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un nou mesaj video, i-a mulțumit personal lui Ovseannikova pentru gestul său. „Le sunt recunoscător rușilor care nu încetează să încerce să spună adevărul... și, personal, fetei care a intrat în studioul de la Pervîi Kanal cu o pancartă împotriva războiului. Pentru cei care nu se tem să protesteze, înainte ca țara voastră să se închidă pentru restul lumii – trebuie să luptați, nu vă pierdeți șansa”, a spus Zelenski.