Rusia lansează un atac sângeros la Nikolaev, după ce a distrus orașul Bahmut

Pompierii încearcă să stingă incendiul izbucnit într-o clădire avariată de un atac cu rachete rusești în Nikolaev, pe 27 aprilie.

Rusia a atacat orașul Nikolaev din sudul Ucrainei cu rachete sol-aer în cursul nopții, ucigând cel puțin un civil și rănind alte persoane, au declarat președintele Volodimir Zelenski și oficialii regionali pe 27 aprilie

Trupele rusești au atacat Nikolaev cu patru rachete S-300, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Vitali Kim. El a precizat că cel puțin o clădire de mare înălțime și două clădiri rezidențiale au fost distruse.

„Armele de înaltă precizie au vizat case private, o clădire istorică și un bloc", a declarat și Volodimir Zelenski pe Telegram. „Pentru moment, știm despre un mort și 23 de răniți, inclusiv un copil”. Kim estimase anterior numărul răniților la 15.

Primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Sienkevici, a spus că o parte a localității a rămas fără electricitate în urma atacului.

Regiunea Nikolaev și capitala sa au fost frecvent vizate de bombardamente rusești în ultimele luni. De la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, Rusia a negat că a vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul.

În regiunea Donețk, au continuat luptele grele pe axa Bahmut-Adviivka-Mariinka, a declarat Statul Major General al Ucrainei în actualizarea sa zilnică din 27 aprilie.

„Atacatorul își concentrează principalele eforturi asupra operațiunilor ofensive în Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde armata ucraineană a respins 54 de atacuri în ultimele 24 de ore. Cele mai aprige lupte continuă să se desfășoare în Bahmut și Mariinka", spun reprezentanții armatei ucrainene.

Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, a spus pe 26 aprilie la televiziunea ucraineană că forțele rusești au ras Bahmut de pe fața pământului. "„ușii distrug clădirile din Bahmut pentru a-i împiedica pe soldații noștri să le folosească drept fortificații”, a spus Cerevati.

Pe 26 aprilie, Evgheni Prigojin, omul de afaceri legat de Kremlin care controlează faimosul grup de mercenari Wagner, vârful de lance al asaltului rusesc asupra Bahmutului, declara că armata ucraineană va lansa cel mai probabil o contraofensivă mult așteptată, pe care a numit-o „inevitabilă”, la începutul lunii viitoare. Partea ucraineană nu a comentat afirmația lui Prigojin.

### Vezi și... ### Xi Jinping către Zelenski: Negocierile sunt „singura cale de ieșire” din război

Pe 26 aprilie, Zelenski a avut prima sa conversație cu omologul său chinez Xi Jinping de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am avut o convorbire telefonică îndelungată și consistentă cu președintele chinez Xi Jinping", a scris Zelenski pe Twitter. „Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale.”

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV spunea că Xi i-a spus lui Zelenski că „discuțiile și negocierile sunt singura cale de ieșire” din război. China afirmă că este neutră în conflict, iar Xi s-a abținut să condamne invazia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a salutat dialogul celor doi, dar spune că este prea devreme pentru a afirma acesta va duce la un acord de pace între Rusia și Ucraina. „Dacă va exista o pace negociată, aceasta trebuie să aibă loc atunci când președintele Zelenski va fi pregătit pentru ea”, le-a spus Kirby jurnaliștilor de la Casa Albă. El a adăugat că Statele Unite vor saluta orice efort de a ajunge la pace, atât timp cât aceasta poate fi susținută.