Rusia lansează un manual de istorie cu o secțiune despre războiul din Ucraina

Cele 17 paragrafe ale capitolului despre războiul din Ucraina includ propaganda rusă care susține că Statele Unite sunt principalul beneficiar al războiului și descriu teritoriile ocupate ale Ucrainei drept „noi regiuni” ale Rusiei. (foto arhivă)

Ministrul Educației, Serghei Kravțov, și fostul ministru al Culturii, iar acum consilier al președintelui Rusiei Vladimir Medinski au prezentat un nou manual de istorie pentru elevii de liceu. Acest manual va fi de la 1 septembrie pe pupitrele școlarilor.

Pe 2 august, la o întâlnire cu Vladimir Putin, Kravțov a spus că manualul de clasa a XI-a reflectă cele mai importante evenimente, inclusiv anexarea Crimeei și a Sevastopolului, cauzele și cursul „operațiunii militare speciale” (cum o numesc autoritățile ruse războiul împotriva Ucrainei), precum și „intrarea „în componența Rusiei” a noilor regiuni, adică a teritoriilor Ucrainei ocupate de trupele ruse.

Manualul rescrie complet istoria din 1970 până în 2000, reduce secțiunea despre istoria generală și extinde capitolele despre Asia, Africa și America Latină. Capitolul dedicat războiului din Ucraina are 17 secțiuni care repetă multe dintre tezele propagandei oficiale rusești legate de invazia rusă pe scară largă a Ucrainei.

### Vezi și... ### „Îi învață pe copii să urască”. Cum sunt „rusificate” școlile din zonele ocupate ale Ucrainei

Iată câteva citate din noul manual de istorie pentru liceu:

„Statele Unite sunt principalul beneficiar al conflictului ucrainean. Au reușit să impună gazele scumpe și alte resurse în Europa. Statele Unite sunt hotărâte să lupte până la ultimul ucrainean”.

„Ucraina este un stat ultranaționalist. Astăzi, orice disidență din Ucraina este persecutată sever, opoziția este interzisă, tot ce este rusesc este declarat ostil. Toate aceste așa-zise sancțiuni impuse Rusiei– este important de înțeles – sunt absolut ilegale. Încalcă toate normele de drept internațional... Occidentul a furat activele generale ale statului rus deținute în băncile lor, în valoare totală de peste 300 de miliarde de dolari.”

În manual se menționează și legea cu privire la așa-zișii agenți străini. „Fiți vigilenți. Gândiți-vă: ce, de ce și pentru ce anumiți opozanți, lideri de opinie, blogeri populari dau anumite știri... Și atunci nu veți deveni victimele manipulărilor ieftine”, îi îndeamnă autorii manualului şcolar.

Potrivit ministrului rus al Educației, investiția într-un nou manual a fost necesară „pentru a combate dezbinarea și răspândirea neîncrederii printre oameni”. Printre principalele avantaje ale noului manual, susține Kravțov, este ieftinitatea acestuia. Costul manualului este de 849 de ruble, adică cu 20% mai ieftin decât versiunea anterioară.

### Vezi și... ### Vladimir Putin și fascizarea poporului rus

Manualul a fost scris de Vladimir Medinski, de directorul științific al Institutului de Istorie Mondială al Academiei Ruse de Științe, Alexander Ciubarian, și de rectorul Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova, Anatoli Torkunov.

În urmă cu un an, secretarul Consiliului General al Rusiei Unite și vicepreședintele Consiliului Federației, Andrei Turciak, a declarat că Rusia va publica un „manual de istorie corect”, care să includă capitole despre războiul din Ucraina.

În luna mai, canalul Telegram Sota a publicat fotografii ale unui capitol dintr-un nou manual de istorie rusă pentru clasele 10-11, dedicat invaziei ruse a Ucrainei și evenimentelor care au condus la aceasta. Textul nu stabilește cursul evenimentelor, ci interpretarea lor prin prisma propagandei ruse. În principiu, se afirmă că nu Rusia a atacat Ucraina, ci că Ucraina ar fi devenit o amenințare pentru Rusia. Autorii manualului sunt un deputat din Duma de Stat, Viaceslav Nikonov, și consilierul directorului OSF, Serghei Deviatov.

Pe fundalul războiului cu Ucraina, propaganda de stat în rândul copiilor s-a intensificat în Rusia. În școli, săptămâna de școală începe cu intonarea imnului și arborarea drapelului, iar programă au fost introduse obligatoriu orele „Să vorbim despre lucrurile importante”, în care copiilor li se spune despre operațiunea militară specială, după cum numescv autoritățile ruse războiul împotriva Ucrainei. A fost introdus, de asemenea, un curs de pregătire militară inițială. S-a creat o nouă structură proguvernamentală, Mișcarea fruntașilor, iar activitatea asociațiilor militaro-patriotice s-a intensificat.

### Vezi și... ### Fuga profesorilor: De ce pleacă dascălii din Rusia?