Rusia a lansat un nou atac mortal cu drone asupra Ucrainei

Soldați ucraineni trag cu un obuzier D-30 asupra pozițiilor rusești de lângă Bahmut la 21 martie.

Rusia a lansat un atac masiv cu drone care a ucis cel puțin trei persoane, deși a fost respins în mare parte de apărarea aeriană ucraineană, a declarat armata ucraineană pe 22 martie.

Alarma antiaeriană, care a durat câteva ore, a fost declanșată la miezul nopții la Kiev și în alte regiuni din țară.

Administrația militară a orașului Kiev a declarat că trei persoane au fost ucise și șapte au fost rănite în atacul de peste noapte din regiunea Kiev.

Bătălia pentru Bahmut continuă, în vreme ce grupul Wagner se laudă că a câștigat teren

„Atacul nocturn cu drone în regiunea Kiev a avariat un obiect civil. Până în prezent, știm de trei persoane decedate și șapte rănite. Informațiile sunt în curs de actualizare”, anunța administrația militară regională pe Telegram.

„În noaptea de 22 martie, inamicul a lansat un alt atac aerian masiv cu drone de fabricație iraniană Shakhed-136”, consemnează Statul Major al armatei ucrainene în raportul zilnic de front.

„Potrivit informațiilor preliminare, 16 din cele 21 de drone lansate de inamic au fost distruse de apărătorii noștri”, a mai spus conducerea armatei ucrainene, adăugând că amenințarea cu atacurile aeriene rămâne ridicată în întreaga țară.

În regiunea nordică Jitomir, un atac cu drone a avariat o instalație de infrastructură, a declarat pe Telegram șeful administrației militare regionale Vitali Buneciko. „Trei drone inamice au fost doborâte de unitățile de apărare aeriană”, a declarat Buneciko, adăugând că nu au existat victime.

Tranșee, noroi și moarte: Ucraina rezistă la Bahmut

O explozie a fost raportată în orașul Hmelnițki, din vestul Ucrainei, în timpul alertei, dar autoritățile locale au declarat ulterior că nu au fost detectate drone deasupra regiunii.

În est, forțele ucrainene au respins 114 atacuri în ultimele 24 de ore, cu accent pe Bahmut, unde forțele rusești au încercat să avanseze spre centrul orașului, a informat Statul Major General.

Orașul Bahmut, distrus în mare măsură de bombardamente, a fost epicentrul a luni de lupte intense care au provocat pierderi grele pentru ambele părți, în ciuda faptului că analiștii spun că orașul are o valoare strategică redusă.

În Crimeea, transportul naval a fost suspendat

La Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia, autoritățile instalate de Moscova au anunțat suspendarea transportului cu feribotul în zona portului de la Marea Neagră, unde își are cartierul general Flota rusă de la Marea Neagră.

### Vezi și... ### Acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră a fost prelungit

Anterior, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a declarat că apărarea aeriană a orașului a respins un atac al dronelor ucrainene.

Informația nu a putut fi verificată independent, iar Ucraina nu a comentat presupusul incident.

La 21 martie, premierul japonez Fumio Kishida a călătorit la Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o demonstrație de sprijin care a coincis cu vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Zelenski a postat o înregistrare în care îl salută pe Kishida, numindu-l „un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaționale și un prieten de lungă durată al Ucrainei”.

Anterior, Kishida a vizitat Bucea, un oraș-satelit al Kievului al cărui primar a declarat că 400 de civili au fost uciși anul trecut de forțele rusești. Kishida a depus o coroană de flori în fața unei biserici înainte de a păstra un moment de tăcere și de a se înclina.

Întâlnirea lui Kishida cu Zelenski a avut loc în contextul în care Japonia se pregătește să găzduiască în luna mai un summit al Grupului celor Șapte (G7), despre care liderul japonez a spus că ar trebui să trimită un semnal puternic că ordinea internațională și statul de drept trebuie să fie susținute în opoziție cu invazia totală și neprovocată a Rusiei în Ucraina, pe care Moscova a lansat-o în februarie 2022.

Zelenski a declarat că se va alătura summitului G7 online în urma invitației din partea lui Kishida.