Rusia lovește iarăși Ucraina cu rachete și drone. Cel puțin patru morți. Drone și rachete doborâte deasupra Kievului

Urmările unui atac cu rachete asupra Odesei. 26 august 2024.

Rusia a lansat valuri de atacuri cu rachete și drone în timpul nopții de luni spre marți. Atacurile au vizat Kievul și alte regiuni, a transmis armata ucraineană, la o zi după un atac rusesc cu mai mult de 200 de rachete și drone.

Autorităţile ucrainene au emis marţi, pe 27 august, alerte aeriene în mare parte din ţară, anunţă AFP.

Forţele de apărare aeriană ale Ucrainei au anunțat, de asemenea, că întreaga ţară se află sub ameninţarea unui atac cu arme balistice ruseşti și au cerut cetățenilor să caute adăpost.

„A fost înregistrată decolarea mai multor Tu-95MS de pe aerodromul Engels”, au transmis forţele aeriene ucrainene pe rețeaua Telegram, estimând că rachetele ar putea intra în spaţiul aerian ucrainean în jurul orei locale 04:00.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 drone și mai multe rachete în apropiere de Kiev în timpul atacului de noapte al Rusiei, potrivit lui Serghei Popko, șeful administrației militare din Kiev.

„Tot ce a zburat în capitala Ucrainei a fost distrus”, a spus el într-o declarație pe platforma Telegram.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în atacurile rusești din timpul nopții, potrivit oficialilor locali, două în sud-estul Zaporojie și două în orașul central Krivoi Rog, după ce o rachetă a lovit un hotel, transmite AFP. Amploarea atacurilor de marți nu e deocamdată cunoscută în totalitate, dar autoritățile ucrainene vorbesc de un atac aerian cu rachete, drone lansate inclusiv de bombardiere strategice.

Valul de atacuri marți vine după ce, luni, Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone, ucigând cel puțin șapte persoane. Atacurile au avariat infrastructura energetică și au dus la întreruperi ale livrărilor de curent și apă în mai multe regiuni. Atacul a fost condamnat de președintele SUA, Joe Biden, care l-a numit „scandalos”.

NATO a condamnat, la rândul său, atacurile împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii civile. Președintele Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să ia „măsuri decisive”: „În diferitele regiuni ale Ucrainei, am putea face mult mai mult pentru a proteja viețile dacă aviația vecinilor noștri europeni ar lucra împreună cu avioanele noastre F-16 și împreună cu apărarea noastră aeriană”, a spus Zelenski într-un discurs.

Oficialii ucraineni spun că șapte oameni au murit în urma atacurilor rusești de luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile sale de luni au lovit „toate țintele desemnate” în infrastructura energetică critică a Ucrainei.
Kremlinul neagă că a vizat civilii în războiul pe care președintele Vladimir Putin l-a lansat împotriva vecinei mai mici a Rusiei cu o invazie la scară largă, în februarie 2022.

Mai mulți bloggeri militari ruși spun că actualele atacuri ale Moscovei sunt „represalii” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a declarat luni că va exista un răspuns la acțiunea Ucrainei la Kursk, dar la trei săptămâni de la incursiune, Kievul susține că avansează în continuare. Moscova transmite că continuă să lovească trupele ucrainene acolo, dar nu poate respinge trupele ucrainene dincolo de frontieră.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te