Rusia lui Putin – Marele Perdant al Relaţiilor internaţionale în ultimii patru ani (Iulian Chifu/adevărul.ro)

Revista presei românești

Mai multe informații despre deplasări și decizii ale președintei Republicii Moldova Maia Sandu sunt preluate azi în presa online, citând surse de presă de peste Prut.

Spotmedia.ro o citează pe Sandu cu postarea Facebook despre întrevederea avută la Bruxelles cu procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Președinta Moldovei a precizat că vrea să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției – „un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”. Tot la Bruxelles, relatează ziare.com, Maia Sandu s-a întâlnit cu președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, căreia „i-am mulțumit în numele meu și al Republicii Moldova pentru susținerea oferită de-a lungul anilor în diferite domenii, susținere care a apropiat țara noastră de familia europeană și de care au beneficiat cetățenii nostri”. Președinta Comisiei Europene a dat asigurări că Moldova poate conta „pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate", a mai precizat Maia Sandu, citată de ziare.com. În sfârșit, G4Media se referă la eliminarea lui Pavel Abraham din comisia care urmează să desemneze un judecător la CEDO din partea Republicii Moldova. Pavel Abraham fusese numit în comisie de Igor Dodon. Presa moldoveană îl descrie pe Abraham ca pe un „fost milițian în perioada comunistă, ajuns după Revoluție până în fruntea Inspectoratului General al Poliției Române, (care) s-a remarcat în ultimul deceniu prin ieșirile sale dure la adresa luptei anti-corupție. Invitat deseori la Antena 3 și România TV, (acesta) a criticat constant atât lupta corupție, cât și orientarea pro-europeană a României. Din acest motiv, (…) a fost lăudat constant de Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei”, scrie G4Media citând o analiză Info Sud-Est.

„Rusia lui Putin – Marele Perdant al Relaţiilor internaţionale în ultimii patru ani” se intitulează articolul lui Iulian Chifu de pe blogurile Adevărul. Analistul își ilustrează concluzia cu ambivalența rezultatului conflictului din Nagorno-Kharabah, în care, în opinia sa, Rusia a pierdut mai cu seamă pentru că a făcut culoar de acces forțelor armate ale Turciei, dotate la nivel mult superior față de Rusia, care și-a expus astfel fragilitățile. Oricum, acest conflict nu se consideră încheiat. Nu există un acord, ci doar o declarație tripartită de încetare a focului și frustrări ale azerilor care s-au trezit din nou cu trupe rusești pe teritoriul lor. Chifu susține însă că, odată cu schimbarea de gardă de la casa Albă, revin în joc Statele Unite, mai ales prin numirea lui Anthony Blinken ca Secretar de Stat şi a Victoriei Nuland ca subsecretar de stat. Aceste numiri indică intenția unei „extinderi a valorilor democratice şi susţinere a statelor ce optează pentru reforme occidentale şi stat de drept”, inclusiv în Est.

Dan Dungaciu semnează pe blogurile Adevărul o analiză despre „declinismul” american – o stare de spirit care revine ciclic, din anii cincizeci ai secolului trecut, ba în relație cu Rusia Sovietică, ba cu Japonia, apoi cu nefericitul război din Vietnam, sau cu criza petrolului din anii 80. Revirimentul Americii a început cu președintele Ronald Reagan. Acum, după episodul Donald Trump, încheiat cu dezastruoasele imagini de la asaltul asupra Capitoliului, se aude din nou refrenul declinului Americii. Autorul analizei nu împărtășește viziunea.