Rusia mărește producția de armament, după ce SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina

O lovitură aeriană rusească a omorât la 1 mai doi oameni într-o mașină, la Zolociv, lângă Harkiv. Rusia spune că pentru a-și continua „operațiunea specială” în ritmul actual, trebuie să mărească producția de armament.

Ministrul Apărării din Federația Rusă a ordonat miercuri mărirea producției de armament și a spus că livrările pentru războiul din Ucraina trebuie să fie mai rapide, pentru menținerea ritmului actualei ofensive.

Declarația lui Serghei Șoigu, citată de Reuters, vine la puțin timp după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat la 24 aprilie legea ce deblochează un ajutor american de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Rusia avansează în prezent în ceea ce Kremlinul numește „operațiunea specială” din Ucraina, dar se teme că sprijinul american înnoit va da un nou impuls forțelor ucrainene.

„Ca să menținem ritmul corespunzător al ofensivei..., este necesară mărirea volumului și calității armelor și echipamentelor militare puse la dispoziția trupelor, în primul rând armele”, a spus Șoigu într-o adresare către comandanți ruși de rang înalt, la Moscova.

Directorul CIA, William Burns, a spus luna trecută că fără ajutor militar american suplimentar, Ucraina riscă să piardă bătălia, dar cu acest ajutor forțele Kievului pot rezista pe cont propriu, anul acesta.

Luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că armamentul american începe să sosească deja, însă în cantități mici, insistând că livrările trebuie accelerate.

Your browser doesn’t support HTML5

„Există speranță”: Ucrainenii salută aprobarea ajutorului militar american

Într-o altă evoluție din războiul din Ucraina, Kievul a anunțat miercuri că a atacat cu drone o rafinărie rusească de la Riazan, la sud de Moscova, într-o nouă lovitură dată sistemului energetic rusesc.

Tot miercuri, un atac rusesc cu rachete la Odesa a ucis trei oameni, rănind alți trei. Guvernatorul Oleh Kiper a spus că a fost avariată infrastructura civilă.

Doi oameni au fost uciși miercuri și într-un sat de lângă Harkiv, în nord-estul Ucrainei, când o rachetă rusească a lovit mașina în care se aflau. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Siniehubov, în aceeași localitate a fost lovită o casă particulară.

📰 Europa Liberă este și pe Google News