În Rusia, peste patru mii de persoane erau deja reținute spre seară de poliție în legătură cu protestele în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi, aflat în detenție preventivă din 17 ianuarie.
Primele manifestații au început în Orientul Îndepărtat și Siberia și tot acolo au avut loc și primele rețineri - peste o mie de manifestanți și jurnaliști au fost deja reținuți, între care mai mult de 100 la Vladivostok.
Your browser doesn’t support HTML5
La Moscova și Sankt Petersburg, prezența masivă a poliției s-a făcut simțită de la primele ore ale zilei. O serie de stații de metrou din Moscova sunt închise, libertatea de circulație în capitală este restrânsă.
Peste 800 de persoane au fost deja reținute la Moscova, unde are loc cea mai mare manifestație, la fel ca și săptămâna trecută. Printre cei reținuți, din nou, soția lui Alexei Navalnîi.
La Sankt Petersburg se relatează că numărul celor reținuți ar fi aproape 500. În toată țara au fost reținuți și mulți ziariști, 35 în total, între care opt la Sankt Petersbur deși purtau veste care-i identificau clar drept membri ai presei. Ceea ce a provocat și o reacție rapidă de condamnare din partea ambasadei americane la Moscova.
### Vezi și... ### Statele Unite cer Rusiei să-i elibereze imediat pe cei care-și exercită numai „drepturile fundamentale”Este al doilea weekend la rând, că în Rusia au loc proteste în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi.
Navalnîi a fost reținut pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat cinci luni în urma tentativei de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciock. Atentatul avusese loc la sfârșitul lunii august în Siberia, dar autoritățile ruse resping orice responsabilitatea și au refuzat să deschidă o anchetă penală.
Protestele din această duminică, ca și cele de săptămâna trecută, nu sunt autorizate, iar poliția și forțele de ordine au luat deja măsuri drastice în cursul săptămânii pentru a împiedica manifestațiile opoziției: mulți dintre colaboratorii lui Navalnîi, inclusiv fratele său, au fost deja puși în arest preventiv sau reținuți pentru că ar fi „încălcat restricțiile sanitare” impuse de pandemia de coronavirus, chemând lumea la manifestații.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru duminică sunt planificate proteste în peste 140 de orașe din toată Rusia. La Moscova, manifestații sunt chemați în Piața Lubianka din fața sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Duminica trecută au avut loc unele din cele mai ample proteste din ultimii ani: oamenii au ieșit pe stradă, în peste 110 orașe din Rusia, ca să ceară eliberarea lui Navalnîi. Peste 4 mii de persoane au fost reținute, relatează organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.
Your browser doesn’t support HTML5
Știrea se actualizează.
Pe pagina noastră în limba rusă, puteți urmări transmisiunea în direct a protestelor, realizată de canalul de televiziune Current Times.
Procesul lui Navalnîi începe pe 2 februarie: este acuzat că ar fi încălcat condițiile unei condamnări din 2014, la 3 ani și jumătate închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru corupție – un dosar pe care Curtea Europeană de Justiție l-a calificat drept „arbitrar și lipsit de o bază reală”. Procuratura cere ca Navalnîi să-și ispășească acum pedeapsa în închisoare.
Alexei Navalnîi, chiar și în închisoare, a rămas un opozant periculos și eficient al Kremlinului: la o zi după ce a fost arestat, Fundația sa anticorupție a publicat un reportaj despre „palatul lui Putin”: o construcție imensă la malul Mării Negre, în valoare de peste un miliard de dolari. Filmul a fost văzut de peste 100 de milioane de ori.
Kremlinul a respins imediat alegațiile iar acum două zile, surprinzător, miliardarul Arkady Rotenberg, prieten din tinerețe al președintelui Vladimir Putin, a declarat că terenul si palatul i-ar aparține.