În Rusia sunt reținuți trei bărbați suspectați de obținerea informațiilor despre agenți FSB, implicați în otrăvirea lui Navalnîi

ROMANIA cover photo Navalnîi video

Autoritățile ruse au reținut trei bărbați suspectați de obținerea ilegală a datelor personale ale agenților Serviciului Federal de Securitate (FSB), care ar fi participat anul trecut la otrăvirea liderului opoziției Aleksei Navalnîi, aflat acum în detenție.

Agenția rusă de știri TASS și site-ul de știri Baza au citat surse ale forțelor de ordine spunând că cei trei suspecți de la o firmă de investigații private ar fi adunat datele de facturare a telefonului mobil ale agenților FSB, iar „unele dintre informațiile obținute de deținuți au fost folosite de Navalnîi pentru una dintre investigațiile sale”, scrie agenția TASS, citând un oficial rus.

Cei trei suspecți - Piotr Katkov, Aleksandr Zelențov și Igor Zaițev - au fost acuzați de fals și încălcarea legilor privind confidențialitatea datelor. Oficialii rusi cred că cei trei suspecți nu știau că clientul lor ar fi fost Aleksei Navalnîi , care a întreprins investigația în cooperare cu mai multe publicații punând cap la cap mișcările agenților FSB care îl urmăreau înainte de otrăvirea sa de anul trecut.

În decembrie, site-ul web de investiții Bellingcat, publicația The Insider, televiziunea CNN și revista germană Der Spiegel au publicat un raport care numește opt bărbați suspectați de legături cu echipa FSB-ului, care se presupune că l-au urmărit pe Navalnîi în călătoriile sale în cei trei ani care au precedat otrăvirea sa.

Navalnii ispășește o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare. Opozantul rus și colaboratorii săi apropiați au susținut că operația de otrăvire a sa ar fi fost ordonată de președintele Rusiei Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare.