Rusia neagă o motivație politică a noului embargo în comerțul cu R. Moldova

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a anunțat că din 15 august sistează „temporar” importul de fructe și legume provenite din R. Moldova

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a negat la 12 august că decizia sa de a interzice importul de legume și fructe din R. Moldova ar fi motivată politic, respingând o asemenea sugestie a ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu.

„Decizia e susținută de motive întemeiate și nu are tentă politică”, a spus serviciul de presă al Rosselhoznadzor, citat de agenția rusă de știri Tass.

Agenția fitosanitară rusă susține că, pe parcursul anului 2021, a constatat probleme în 80 de loturi de produse moldovenești și că în ciuda sesizărilor repetate adresate autorităților moldovene produsele nesigure continuau să fie livrate.

În iulie 2022, ar fi fost identificate insecte dăunătoare în 13 loturi de cireșe, vișine, mere și piersici. Rosselhoznadzor mai spune că aplică interdicții comerciale similare în raport cu toate statele care nu respectă cerințele fitosanitare ale Rusiei.

Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova

Reacția vine la scurt timp după ce ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a sugerat că noul embargo impus de Moscova ar putea fi motivat politic, la fel ca precedentele.

Pe 10 august, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, Popescu a evitat să comenteze actuala interdicție aplicată de Federația Rusă, spunând că urmează să discute cu Ministerul Agriculturii, dar a precizat că „anterior, au fost introduse de multe ori restricții împotriva exporturilor noastre pe piața Federației Ruse din motive politice, acest lucru s-a făcut anterior cu regularitate”.

Popescu a mai afirmat că produsele moldovenești sunt competitive pe alte piețe, inclusiv cea europeană, care are standarde de calitate și de protecție „foarte înalte”.

Ministerul Agriculturii a anunțat joi, 11 august, că a primit o notificare oficială din partea Rosselhoznadzor despre faptul că, din 15 august, va fi interzis importul de fructe, legume și alte produse vegetale din R. Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Potrivit ministerului, interdicția va avea un impact major asupra producătorilor autohtoni, în special al celor de mere.

### Vezi și... ### Embargoul rusesc va lovi în exportatorii de mere