Rusia neagă orice amestec în tensiunile din nordul Kosovo

Cozi la cel mai mare punct de trecere, Merdare, între Kosovo și Serbia: a fost blocat de autoritățile kosovare, după ce protestatari sârbi au baricadat șoseaua pe partea sârbă, Kosovo, 28 decembrie 2022.

Kremlinul a respins acuzațiile autorităților kosovare că Rusia ar încuraja Serbia să destabilizeze Kosovo, spunând că Serbia apără pur și simplu drepturile etnicilor sârbi, relatează Reuters.

Sârbii din orașul Mitrovița din nordul Kosovo – oraș divizat pe criterii etnice între sârbi și albanezi - au ridicat marți noi baricade rutiere, la câteva ore după ce Belgradul anunțase că și-a pus armata în stare de alertă din cauza tensiunilor în creștere de săptămâni.

Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a desprins de Serbia după un război care s-a desfășurat în anii 1998 și 1999. Și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată și îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.

Nordul Kosovo a fost deosebit de tensionat din noiembrie, când sute de lucrători de etnie sârbă încorporați în poliția kosovară, precum și în ramura judiciară, judecători și procurori, de pildă, și-au dat demisiile în semn de protest față de o decizie controversată de a interzice sârbilor care trăiesc în Kosovo să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Belgrad.

### Vezi și... ### Sârbii din nordul Kosovo pun condiții pentru înlăturarea baricadelor

Întrebat despre afirmația ministrului de Interne kosovar, Xhelal Svecla, conform căreia Serbia, sub influența Rusiei, încearcă să destabilizeze Kosovo sub pretextul sprijinului pentru minoritatea sârbă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că este „greșit” să se caute influența distructivă a Rusiei.

„Serbia este o țară suverană și este absolut greșit să cauți aici influența distructivă a Rusiei”, a spus Peskov.

„Serbia este o țară suverană și, în mod natural, protejează drepturile sârbilor care locuiesc în apropiere în condiții atât de dificile și, în mod natural, reacționează dur atunci când aceste drepturi sunt încălcate”, a mai declarat Peskov, citat de Reuters.

Serbia neagă că încearcă să-și destabilizeze vecinul, iar marți, preşedintele sârb Alexandar Vucic a susținut că țara sa va „continua să lupte pentru pace şi să caute soluţii de compromis”.

### Vezi și... ### Serbia va cere să poată interveni în Kosovo, spune președintele sârb Vučić

„Având relații foarte strânse, relații istorice și spirituale cu Serbia, Rusia monitorizează foarte atent ce se întâmplă, cum sunt respectate și asigurate drepturile sârbilor”, a mai spus Peskov. „Și, desigur, sprijinim Belgradul în acțiunile care sunt întreprinse”.

Pe 10 decembrie, sute de etnici sârbi, indignați de arestarea unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă, au instalat baraje rutiere în nordul Kosovo și au paralizat traficul prin două puncte de trecere a frontierei.

Blocadele rutiere au fost instituite și pe fondul creșterii tensiunilor interetnice, dintre care cea mai recentă a avut loc în seara zilei de 25 decembrie, potrivit forței de menținere a păcii conduse de NATO, KFOR.

Pe 22 decembrie, peste o mie de etnici sârbi au protestat în nordul Kosovo cerând eliberarea sârbilor deținuți și alte condiții care, potrivit acestora, trebuie îndeplinite înainte de a renunța la parte din baricadele rutiere din zonă.