Rusia: nouă ani închisoare pentru baschetbalista americană Brittney Griner

Baschetbalista americană Brittney Griner ascultă verdictul tribunalului din apropiere de Moscova, care a condamnat-o la 9 ani închisoare, 4 august 2022.

Baschetbalista americană Brittney Griner (31 de ani) a fost condamnată de un tribunal rus la 9 ani de închisoare și amendată cu 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari).

Griner a fost găsită vinovată de contrabandă cu droguri, infracțiune despre care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagajele sale pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo din Moscova, pe 17 februarie.

Tribunalul din apropiere de Moscova a precizat că a ținut cont de faptul că Griner și-a recunoscut parțial vinovăția, de remușcările exprimate pentru fapta comisă, de starea de sănătate și de activitățile caritabile.

Ea a declarat că a fost „o greșeală cinstită” din cauza faptului că și-a făcut bagajele în grabă.

Apărarea lui Brittney Griner a anunțat imediat că va face apel, susținând că instanța a ignorat toate dovezile pe care le-a prezentat, precum și pledoaria de vinovăție a lui Griner.

Președintele american, Joe Biden a calificat condamnarea lui Brittney Griner „inacceptabilă” și a cerut Moscovei să o elibereze imediat.

„Este inacceptabil și fac un apel Rusiei să o elibereze imediat, astfel încât să poată fi alături de soția, cei dragi, prietenii și coechipierii ei”, a mai spus președintele american.

### Vezi și... ### Washingtonul face o „ofertă substanțială” Rusiei pentru eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner