„Rusia nu are resursele suficiente pentru escaladare și nu poate ajunge militar în R. Moldova” | Eugen Doga a împlinit 86 de ani

Protest anti-război în fața clădirii Parlamentului de la Chișinău, 24 februarie, 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul newsmaker.md îl citează pe prim-ministrul Dorin Recean care susține că „Rusia nu are resursele suficiente pentru escaladare, este clar că nu poate ajunge militar în Republica Moldova.” În cadrul unei emisiuni pentru postul TVR România, premierul moldovean a mai declarat că „Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv războiul hibrid: să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative pro-război sau care să producă disensiuni în societate.” Totodată, Dorin Recean a menționat că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei protejează și Republica Moldova, mai notează reporterii.
  • Un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, citat de Ziarul de Gardă informează că peste 26 580 de familii defavorizate au primit ajutorul de urgență în mărime de 4 900 de lei, acordat sub formă de plată unică, pentru perioada noiembrie 2022-mai 2023. Potrivit autorităților, au fost alocate aproximativ 157 de milioane de lei din fondurile organizațiilor ONU în baza Memorandumului de Înțelegere semnat la sfârșitul anului trecut cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Ministerul atrage atenția că familiile care pot beneficia de suport financiar de urgență sunt selectate de către o comisie locală, formată din reprezentați al primăriei din localitate, ai direcției raionale de asistență socială și ai societății civile.
  • Radio Chișinău scrie că o campanie de știri false care vizează R. Moldova a fost instrumentă de Moscova în ultima perioadă, informațiile vizând situația din Transnistria și așa-numitele masări de trupe la frontiera română cu R. Moldova. Elena Mîrzac, fondatoarea Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, citată în material remarcă faptul că „aproape 9% din populație conștientizează că avem un război hibrid și doar aproximativ 30% identifică dezinformarea ca o problemă. Deci, problema însăși constă în faptul că mai mult de jumătate de populație nu înțelege că este dezinformată”, atrage atenția experta.
  • Autorităţile de la Chișinău consideră că situaţia în regiunea transnistreană este stabilă și continuă să monitorizeze evoluţia acesteia, relatează jurnal.md. Reporterii îl citează pe Copreşedintele Comisiei unificate de control din partea Republicii Moldova, Alexandru Flenchea care a declarat că „situaţia din Transnistria rămâne stabilă, în pofida prezenţei unor tensiuni care sunt escaladate de anumite forţe, inclusiv din afara Republicii Moldova”, adăugând că antrenamentul pentru forţele de menţinere a păcii nu este un exerciţiu militar.
  • Replicamedia.md notează că membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat coraportul pentru proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, urmând să fie înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și va fi propus spre examinare de deputați în ședința plenară a Parlamentului, se mai precizează în articol.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Una dintre cele mai populare postări pe Facebook, a jurnaliștilor de la TVR Moldova, anunță că marele compozitor Eugen Doga a împlinit miercuri, 1 martie, 86 de ani. Jurnaliștii scriu că Doga este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film şi de teatru. A compus o simfonie, cantatele „Primăvara omenirii” şi „Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanţe, cântece pentru copii.
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților o postare a Europei Libere Moldova, despre accidentul feroviar din Grecia. În incident au fost implicate un tren de pasageri, care transporta peste 350 de persoane din Atena spre Tesalonic, și un tren de marfă, care se deplasa de la Tesalonic la Larisa. Cel puțin 36 de persoane și-au pierdut viața.