De 29 de ani, Rusia „nu este pregătită” să-și respecte angajamentele privind regiunea transnistreană

George Kent, însărcinatul american cu afaceri, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia, la biroul din Kiev al Europei Libere, Ucraina, 20 iulie 2021.

„Este clar că Rusia nu este pregătită să-ți respecte obligațiile” în privința soluționării conflictului transnistrean, așa cum nu-și respectă promisiunile în legătură cu nici un conflict înghețat sau nu, din fostul spațiu sovietic, a declarat Europei Libere, George Kent, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa și Eurasia.

Într-un interviu în exclusivitate, realizat pe 20 iulie de redacția ucraineană a postului nostru de radio și publicat sâmbătă, 24 iulie, Kent a precizat:

„Am fost în regiunea transnistreană cu o lună în urmă. Reprezint America în acest proces – 5+2 din Transnistria [formatul de negocieri]. Și este clar că Rusia pur și simplu nu este pregătită să își îndeplinească obligațiile.

Președintele [rus] [Boris] Elțin a promis în timpul unei reuniuni OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de la Istanbul în urmă cu 22 de ani că toate trupele ruse vor fi retrase din Moldova până la sfârșitul anului 2001. Deci, anul acesta este a 20-a aniversare a promisiunii neîmplinite a președintelui Rusiei.

Și este clar că au existat promisiuni similare ale lui Putin către [președintele francez Nicolas] Sarkozy în 2008 cu privire la situația din Abhazia, [când Putin ar fi spus] că va fi un război scurt ( eds: Kent se referă la regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Sud). Așadar, au trecut 29 de ani în Moldova, 13 ani în Georgia și 7 ani acum în Donbas. Și mai este Crimeea. "