Rusia nu va executa deciziile CEDO pronunțate după 15 martie 2022

Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin

Rusia nu va executa hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate după 15 martie 2022. Despăgubirile pentru deciziile intrate în vigoare înainte de această dată vor fi plătite numai în ruble, pe conturi deschise în băncile rusești, a anunțat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Veaceslav Volodin.

Volodin a spus că un proiect de lege în acest sens este examinat în Duma de Stat și urmează să fie aprobat săptămâna aceasta.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali. Unele dintre deciziile sale au contrazis direct Constituția rusă, valorile și tradițiile noastre”, a declarat Volodin, aducând drept exemplu cererea CEDO de a recunoaște în Rusia căsătoriile între persoane de același sex încheiate în alte țări.

De asemenea, conform proiectului de lege, deciziile instanțelor rusești vor avea prioritate față de hotărârile CEDO.

În ultimii ani, Rusia a executat selectiv deciziile de condamnare la CEDO, inclusiv acelea în care este considerată responsabilă de încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova - cum ar fi așa-numitul dosar al școlilor moldovenești cu predare în grafie latină sau cel al fermierilor din raionul Dubăsari.

### Vezi și... ### CEDO a făcut dreptate pentru proprietarii de terenuri din Dubăsari şi poliţiştii din Bender

Kiril Koroteev, de la grupul pentru drepturile omului Agora, a declarat că proiectul de lege elaborat în Duma de Stat ar fi o încălcare a Convenției europene a drepturilor omului, iar Rusia ar fi obligată în continuare să execute deciziile CEDO.

Rusia va înceta să mai fie parte la Convenție abia pe 16 septembrie 2022, la șase luni după ce a fost exclusă din Consiliul Europei, la 16 martie, din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia a aderat la Consiliul Europei în 1996 și a devenit prima țară din istorie care a fost expulzată din organizație. Cu toate acestea, Moscova susține că s-a retras sigură din Consiliul Europei.

Un proiect de lege privind neexecutarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului a fost înaintat Dumei de Stat pe 16 mai 2022.