Rusia: orice amenințare la adresa pacificatorilor din Transnistria este o amenințare la adresa Federației Ruse

Exerciții militare comune ale armatei transnistrene și ale armatei ruse, noiembrie 2019

Rusia a avertizat Occidentul vineri, 24 februarie, că va privi drept un atac împotriva ei orice acțiune care ar amenința trupele rusești din regiunea transnistreană, la o zi după ce Moscova acuzase Ucraina că ar intenționa să ocupe Transnistria, relatează agenția Reuters.

„Avertizăm Statele Unite, statele membre NATO și pe lacheii lor ucraineni împotriva oricărei acțiuni nesăbuite”, se arată într-o declarație a Ministerul rus de Externe, potrivit căreia „orice acțiune care ar amenința securitatea [trupelor ruse de pacificatori] va fi considerată, conform dreptului internațional, un atac împotriva Federației Ruse”.

### Vezi și... ### Mircea Geoană: Rusia nu are forțe să atace Moldova

Reacții la Kiev, Chișinău și București

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a respins speculațiile Moscovei că Ucraina ar intenționa să ocupe regiunea transnistreană, remarcând că aceste declarații nu sunt decât provocări.

„[Rușii] știu foarte bine că respectăm integritatea teritorială a Moldovei și că noi considerăm regiunea transnistreană drept parte a statului independent Republica Moldova”, a mai spus Zelenski la o conferință de presă.

La Chișinău, Ministerul de Externe a respins drept „nefondate” și „provocatoare” avertismentele Rusiei că Ucraina ar intenționa să intervină în Transnistria. Într-un comunicat de presă, Ministerul moldovean de Externe cere din nou, cu această ocazie, retragerea „necondiționată și transparentă” a forțelor ruse și a munițiilor de la Cobasna de pe teritoriul R. Moldova.

În Transnistria sunt aproximativ 1.700 de militari ruși. Europa Liberă nu poate însă verifica această cifră în mod independent.

La București, Ministerul român de Externe a condamnat și el „alegațiile, lipsite de fundament” ale Ministerului rus de Externe, relatează Digi24.

„Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova. MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul de la București.

Invazia rusă în Ucraina: Un an în imagini

Săptămâna trecută, vorbind în deschiderea Conferinței de Securitate de la München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiza că „evident” Ucraina nu este ultima țară în vizorul Moscovei și că Moscova se gândește la modalități de a „strangula” R. Moldova.

Ulterior, tot la München, președinta Maia Sandu afirma că pentru moment, nu există un pericol militar iminent la adresa R. Moldova, atâta timp cât „Ucraina reușește să țină armata rusă departe de granițele noastre”.

Marți, 21 februarie, la Varșovia, președintele american Joe Biden și-a exprimat în public solidaritatea cu R. Moldova și președinta Maia Sandu, care era prezentă.

Biden a cerut audienței să o aplaude pe Maia Sandu și a declarat „ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate”.

### Vezi și... ### Rezoluție de susținere a Republicii Moldova în Congresul american