Rusia, pe lista țărilor care trafichează persoane și recrutează copii-soldați

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Statele Unite au plasat Rusia pe lista țărilor implicate în trafic de persoane sau muncă forțată, a anunțat Departamentul de Stat al SUA la 19 iulie. De asemenea, Rusia a fost plasată și pe lista de țări ale căror forțe de securitate sau grupuri armate susținute de guvern recrutează sau folosesc copii-soldați.

Rusia apare în Raportul anual al Departamentului privind traficul de persoane, care evaluează modul în care 188 de țări și teritorii, inclusiv Statele Unite, se descurcă în ceea ce privește prevenirea traficului, protejarea victimelor și urmărirea penală a traficanților de persoane.

### Vezi și... ### „Îi învață pe copii să urască”. Cum sunt „rusificate” școlile din zonele ocupate ale Ucrainei

Departamentul de Stat al SUA a precizat că Rusia este deosebit de proeminentă într-o nouă secțiune a raportului intitulată „Traficul de persoane susținut de stat”, din cauza activităților sale în Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că milioane de ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească locuințele sunt foarte vulnerabili la exploatare. Pe lângă Rusia, secțiunea privind traficul sponsorizat de stat enumeră Afganistanul, Birmania, Cuba, Iranul, Coreea de Nord și alte cinci țări cu „politici sau strategii documentate de trafic de persoane", muncă forțată în sectoare afiliate guvernului și sclavie sexuală în lagăre guvernamentale.

Raportul conține, de asemenea, o listă separată cu 12 țări care angajează sau recrutează copii-soldați. Și aceasta include Rusia și o serie de alte țări care se află pe noua listă de state-sponsor.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi atacuri cu rachete în zona Odesa