Rusia pretinde că înregistrează succese, în timp ce Zelenski se întâlnește cu premierul danez

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul danez Mette Frederiksen au vizitat Mykolayiv pe 30 ianuarie.

Armata rusă susține că a câștigat teren în luptele din estul Ucrainei, în contextul în care Moscova a trimis forțe suplimentare în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, pentru a proteja frontiera.

Kievul respinge, însă, afirmațiile lui Denis Pușilin, administratorul părților controlate de Rusia din regiunea Donețk, care susține că s-au înregistrat progrese în apropierea orașului Vuhledar, un epicentru al luptelor actuale în bătălia pentru controlul estului Ucrainei.

„Nu ne-am pierdut pozițiile”, a afirmat Evhen Ierin, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene responsabil de zonă.

### Vezi și... ### Bombardament rusesc mortal la Donețk, în estul Ucrainei luptele crâncene continuă

Ucraina a cerut aliaților săi occidentali să accelereze livrările de armament greu promise în ultimele săptămâni, în timp ce încearcă să păstreze teritoriul din estul țării pe fondul avantajului copleșitor al Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a calificat situația de pe teren drept „foarte dură”, forțele rusești făcând „încercări constante de a străpunge apărarea noastră”.

Ajutor pentru război, ajutor pentru reconstrucție

La 30 ianuarie, Zelenskiy s-a alăturat prim-ministrei daneze Mette Frederiksen într-o vizită în sudul Ucrainei. „Am discutat în detaliu despre nevoile de apărare ale Ucrainei. Despre ce ne poate ajuta să ne eliberăm teritoriul - sudul nostru, estul nostru. Și despre ceea ce avem nevoie în contextul reconstrucției Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Danemarca a acceptat să supervizeze reconstrucția orașului Mykolayiv (Nikolaiev), care are urgențe de infrastructură, inclusiv restabilirea unei aprovizionări normale cu apă, a spus Zelenski. Danemarca participă deja la un proiect corespunzător, dar trebuie să se facă mult mai mult „atât pentru a restabili, cât și pentru a moderniza” nevoile de bază, a spus el.

În mesajul său video de seară, Zelenski a afirmat că el și Frederiksen au discutat, de asemenea, despre inițiativele de securitate și umanitare din Odesa, despre sprijinul Danemarcei pentru Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, despre coordonarea acțiunilor de consolidare a sancțiunilor împotriva Rusiei și despre ceea ce ar putea fi participarea Danemarcei la punerea în aplicare a unei formule de pace.

El a mulțumit Danemarcei pentru sprijinul în domeniul apărării oferit până în prezent, pentru consolidarea semnificativă a artileriei ucrainene și pentru disponibilitatea de a se „alătura coaliției de tancuri”.

### Vezi și... ### Biden spune că SUA nu vor trimite avioane de luptă în Ucraina. Macron nu respinge ideea

De asemenea, la 30 ianuarie, Franța și Australia au anunțat un acord pentru a produce în comun proiectile de artilerie de 155 mm pentru Ucraina, după o reuniune ministerială la Paris. „Câteva mii de obuze de 155 mm vor fi fabricate în comun”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său australian, Richard Marles, precum și cu miniștrii de externe ai celor două țări.

Statele Unite și Germania au convenit săptămâna trecută să trimită în Ucraina tancuri Abrams și, respectiv, Leopard 2, în timp ce Regatul Unit a declarat la începutul lunii ianuarie că va trimite 14 tancuri Challenger 2. De asemenea, Germania a permis altor țări, precum Norvegia și Polonia, să trimită în Ucraina tancurile Leopard 2 fabricate în Germania. Polonia a declarat că va furniza încă 60 de tancuri Ucrainei, în plus față de cele 14 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis deja.

Soldații ucraineni se află în prezent în Marea Britanie pentru a fi instruiți cu privire la armamentul avansat, a declarat Ministerul britanic al Apărării la 29 ianuarie, deși livrarea echipamentelor promise nu este așteptată decât peste câteva luni.

„Rusia vrea ca războiul să se prelungească și să ne epuizeze forțele", a declarat Zelenskiy. „Așa că trebuie ca timpul să devină arma noastră".

Rusia are mult mai multe tancuri decât Ucraina, dar modelele lor sunt inferioare în unele aspecte cheie față de modelele occidentale.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt așteptate să lanseze ofensive în următoarele săptămâni, iar tancurile ar trebui să joace un rol vital în aceste bătălii, au declarat experții.