Rusia: procedură simplificată de obținere a cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care facilitează accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, transmit AFP şi Reuters.

„Cetăţenii Ucrainei (...) au dreptul dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate'', se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin. Decretul a fost publicat pe site-ul guvernului rus.
Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate parțial de forţele ruse.

Oficialii ucraineni nu au reacţionat încă la decretul președintelui Putin.

Între 2019, când procedura a fost introdusă pentru prima dată pentru locuitorii din Donețk și Lugansk, și anul acesta, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de separatiștii din cele două regiuni - aproximativ 18% din populație - au primit pașapoarte rusești, notează AP.

La sfârșitul lunii mai, la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, procedura simplificată a fost oferită și locuitorilor din regiunile Zaporojie și Herson.