Rusia pune capăt tuturor restricțiilor publice anti-COVID

Pictură murală pe o clădire de lângă Clinica republicană Kuvatov

Oficialii ruși au anunțat că, la 1 iulie, au încetat toate restricțiilor anti-COVID pentru public, inclusiv obligativitatea purtării măștii. Autoritatea pentru protecția consumatorilor din țară, Rospotrebnadzor, afirmând că 93% dintre pacienții infectați au fost asimptomatici ori au prezentat simptome ușoare.

Rospotrebnadzor a precizat că „suspendă restricțiile introduse anterior, inclusiv regimul măștilor, interzicerea alimentației publice pe timp de noapte și o serie de alte măsuri”.

### Vezi și... ### Rusia raportează un număr record de infectări cu COVID-19

Cifrele oficiale de infecție au înregistrat ultima oară un vârf în Rusia în februarie, deși, ca în multe locuri, testele s-au relaxat de atunci. Peste 800 000 de persoane din Rusia au murit din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19 dintr-un total de 18 milioane de infecții în țară.

Cercetătorii au dezvoltat și lansat rapid un vaccin, Sputnik-V, pe care l-au exportat, dar adoptarea a fost împiedicată de neîncrederea rușilor. Aproximativ 52% din populație a fost vaccinată complet împotriva virusului. Creșterea recentă a numărului de cazuri în Europa și în America, în special, a fost compensată de cifre care sugerează că variantele actuale sunt mai puțin letale decât parte din cele anterioare.