Rusia raportează un număr record de decese legate de Covid-19

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia a raportat cel mai mare număr de decese, pe zi, legate de Covid-19 de la izbucnirea pandemiei. Sîmbătă, la 16 octombrie, s-au înregistrat 1.002 decese legate de COVID-19.

Numărul de noi infectări cu covonavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, a atins, de asemenea, un nivel record la 33.208, au declarat autoritățile sanitare ruse.

Rusia a raportat până acum peste 7,9 milioane de cazuri confirmate și 222.315 decese legate de Covid-19, cel mai mare număr de decese din Europa și al cincilea stat cel mai afectat din lume.

Agenția de stat de stat Rosstat, care include în statisticile sale și decesele legate de Covid în care însă virusul nu a fost considerat principala cauză, a raportat un număr mult mai mare de decese prin pandemie - aproximativ 418.000 de decese ale persoanelor cu COVID-19 începând din august. Este modul cum raportează majoritatea țărilor din lume decesele legate de pandemie, Rusia fiind una din puținele țări care raportează numai cazurile în care virusul este dovedit cauza principală a morții.

Dacă se folosește statistica Rosstat, Rusia ar fi a patra națiune cea mai afectată din lume, depășind Mexicul.

### Vezi și... ### Confruntat cu un număr record de decese legate de Covid-19, Putin cere accelerarea campaniei de vaccinare

Kremlinul pune creșterea alarmantă a numărului de morți pe reticiența rușilor de a se vaccina și a făcut apel în repetate rânduri la populație să se vaccineze anti Covid-19. Mulți ruși nu se vaccinează, declarând că nu au încredere în autorități și sau în produsele medicale noi. Rusia era în august 2020 prima țară din lume care a omologat la nivel un vaccin anti-Covid, cunoscutul Sputnik V.

Vaccinul este omologat în aproape 70 de țări din lume dar nu are nici până astăzi aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) deși a fost exportat în mai multe țări ale Uniunii Europene. Spre deosebire de Rusia, în R. Moldova, vaccinul Sputnik V s-a bucurat de un succes real: în vară, când s-au organizat maratoane ale vaccinării, era printre primele epuizate.

### Vezi și... ### România și Rusia se confruntă cu numere record de noi contaminări și decese legate de Covid-19

Au fost vaccinate complet doar 29% din populația de 146 de milioane a Rusiei, țară care a înregistrat prima din lume un vaccin împotriva COVID-19, vaccinul Sputnik-V, în august 2020.

În ciuda întețirii pandemiei, Kremlinul a exclus recurgerea la un lockdown la scară națională, spunând că deciziile privind introducerea de restricții trebuie luate la scară regională în funcția de situație.