Kremlinul critică drept „inadmisibilă” rata scăzută de vaccinare anti-Covid din Rusia

Sverdlovsk: soldat prezintă testul negativ anti-Covid înainte de a pleca în misiune, Rusia, iunie 2021.

Kremlinul a calificat luni drept „inadmisibil”' rata scăzută de vaccinare împotriva COVID-19 în Rusia, considerată a fi la originea mortalităţii 'ridicate' în ţară, dar a exclus introducerea restricţiilor sanitare, pentru a menţine economia în stare de funcţiune, derogându-se totodată de responsabilitate pentru această situaţie, pe motiv că au fost create toate condiţiile pentru ca populaţia să se vaccineze.

### Vezi și... ### Reprezentanți ai OMS spun că organizația și-a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc Sputnik V

Rusia, ţara cea mai afectată de coronavirus în Europa, se confruntă cu o accelerare a epidemiei, cu aproape 1.000 de morţi şi 30.000 de noi infecţii înregistrate în ultimele 24 de ore. Puţin peste 30% dintre ruşi s-au vaccinat cu schema completă, potrivit site-ului specializat Gogov - pe fondul neîncrederii populaţiei, deși în august 2020, Rusia era prima țară din lume care a omologat, la nivel național, un vaccin anti-Covid, cunoscutul Sputnik V.

Vaccinul este omologat în aproape 70 de țări din lume dar nu are nici până astăzi aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) deși a fost exportat în mai multe țări ale Uniunii Europene. Spre deosebire de Rusia, în R. Moldova, vaccinul Sputnik V s-a bucurat de un succes real: în vară, când s-au organizat maratoane ale vaccinării, era printre primele epuizate.

Your browser doesn’t support HTML5

Primul maraton național de vaccinare la Căușeni

De la bun început însă Rusia a avut probleme să producă vaccin în cantități suficiente pentru a răspunde cererilor. Între timp este produs și în Belarus, Mexic, Coreea de Sud și India.