Rusia: record de condamnări pentru participarea la demonstrații

Protest pentru eliberarea opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, 21 aprilie 2021.

În Rusia, autoritățile regionale spun că peste 6.000 de persoane au fost condamnate în prima jumătate a anului pentru încălcări ale legii cu privire la întrunirile publice din Moscova.

Conform ultimului raport al direcției de la Moscova a departamentului judiciar al Curții Supreme, se arată că aproximativ 90% din cele 6.727 de cauze legate de încălcarea legii cu privire la întrunirile publice s-au încheiat cu condamnări, în timp ce 625 au fost returnate poliției din cauza unor probleme tehnice și 45 au fost închise fără cercetări suplimentare.

Amenzile totale impuse celor găsiți vinovați au fost de aproape 66 de milioane de ruble (peste 900.000 de dolari), a adăugat aceasta.

Procentul cazurilor care s-au încheiat cu pedepse cu închisoarea pentru cei condamnați a fost de 21%, arată datele. Prin comparație, grupul pentru drepturile omului OVD-Info spune că, pentru tot anul 2019, doar patru la sută din cazuri care au implicat încălcări ale legii cu privire la întrunirile publice s-au încheiat cu persoanele vinovate încarcerate.

Marea majoritate a cazurilor au fost legate de o serie de demonstrații în sprijinul politicianului de opoziție închis Alexei Navalnîi.

Navalnîi, cel mai vocal critic al președintelui Vladimir Putin, a fost arestat în ianuarie la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat după o tentativă de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok, tentativă pusă de Navalnîi pe seama Kremlinlui. Autoritățile ruse neagă de la bun început orice implicare în acest incident.

Arestarea lui Navalnîi a provocat două mari mitinguri de protest - pe 23 ianuarie și pe 31 ianuarie – încheiate cu detenția a peste 10.000 de susținători ai săi.