Rusia reduce drastic cota pentru permisele de ședere, în ciuda lipsei de forță de muncă

Muncitori migranți la un șantier de construcții din Moscova

Guvernul rus a aprobat o măsură ce reduce la aproape jumătate cota de permise de ședere pentru străini în 2025, chiar dacă numărul de lucrători care intră în țară a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, agravând o lipsă acută de forță de muncă.

Executivul Federației Ruse a anunțat la 16 octombrie că noua cotă a fost stabilită la 5 500 de permise, față de 10 600 în anul 2023. Cotele sunt distribuite în întreaga țară în funcție de solicitări.

Măsura vine în contextul în care sentimentul public față de migranți devine din ce în ce mai negativ, aproximativ 80 % dintre rușii intervievați exprimându-și îngrijorarea cu privire la numărul mare de migranți, în special din Asia Centrală și Caucaz.

Sute de mii de lucrători migranți din aceste zone locuiesc legal în Rusia cu vize de lucru care le permit să rămână și să lucreze în țară pentru o perioadă limitată, în timp ce cu permise de ședere pot să rămână în Rusia pentru ani de zile.

Însă mulți ruși s-au întors împotriva migranților din Asia Centrală după atacul terorist din martie de la centrul de divertisment Crocus City Hall de lângă Moscova, care a făcut 140 de victime.

Mai mulți bărbați din Asia Centrală, majoritatea din Tadjikistan, au fost arestați sub suspiciunea de participare la atac. De atunci, forțele de ordine au intensificat raidurile împotriva comunităților de migranți.

La începutul săptămânii, comisarul pentru drepturile omului din Tadjikistan, Umed Bobozoda, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la maltratarea migranților tadjici în Rusia după atacul terorist, acuzând forțele de ordine ruse de utilizarea unor metode ilegale, inclusiv abuzuri fizice și detenții nejustificate.

Unii lucrători migranți din Asia Centrală au fost forțați să se alăture forțelor armate ruse care participă la invazia din Ucraina.

Numărul permiselor de ședere eliberate în Rusia a scăzut din 2021, când cota era de 39 000. Potrivit Ministerului de Interne, până la jumătatea acestui an, doar 20% din cota pentru 2024 a fost utilizată.

La Moscova, cota de permise a scăzut de la 1.500 la 1.000, în timp ce alocarea pentru regiunea Moscova a coborât de la 750 la 350. Alocarea pentru Sankt Petersburg a scăzut de la 300 la 200 de permise, în timp ce în Tatarstan și Bașkortostan a avut loc o reducere de la 500 la 100 în ultimii doi ani.

Decizia guvernului rus din 16 octombrie a venit la o zi după ce camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, a adoptat o lege care înăsprește procesul de obținere a permiselor de ședere.

Străinii căsătoriți cu cetățeni ruși vor trebui acum să aștepte trei ani de la căsătorie pentru a depune o cerere pentru permis de ședere - o schimbare semnificativă față de norma anterioară care permitea depunerea imediată a cererii.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te