Rusia revine în acordul privind exporturile de cereale ucrainene

Nava de transport Despina V încărcată cu grâne ucrainene la Kilios, în Marea Neagră , aproape de Istanbul, 2 noiembrie 2022.

Federația rusă crede că garanțiile primite de la Ucraina par suficiente

Eforturile diplomatice au scos din impas acordul din luna iulie care a făcut posibilă reluarea exporturilor de cereale ucrainene și a altor produse agricole, după ce Rusia a anunțat miercuri că va reveni în acest acord, în urma promisiunilor oficiale ale Kievului că nu va folosi coridorul maritim destinat navelor de transport pentru a ataca forțele rusești din Marea Neagră, relatează agenția Associated Press.

Associated Press citează un comunicat al ministerului rus al Apărării care anunță că autoritățile ucrainene s-au angajat oficial să folosească acel coridor maritim destinat transportului în siguranță de grâne între sudul Ucrainei și Turcia „exclusiv în conformitate cu prerogativele” stipulate în acordul convenit în iulie 2022.

### Vezi și... ### Putin vrea o anchetă privind atacul asupra navelor rusești înainte de reluarea exportului de cereale

„Federația rusă crede că garanțiile primite par suficiente, și reia aplicarea acordului”, se spune în declarația ministerului rus al Apărării, care adaugă că medierea Națiunilor Unite și a Turciei a făcut posibilă reluarea cooperării cu Rusia în acest sens.

Rusia își suspendase participarea la acord la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a acuzat Ucraina pentru un atac cu drone contra Flotei ruse de la Marea Neagră. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru acel atac, mai multe oficialități de la Kiev punând acel incident pe seama unor militari ruși care au mânuit greșit armamentul din dotare.

Șoigu l-a anunțat pe Erdogan că acordul va „continua la fel ca înainte”

Președintele Turciei Recep Erdogan a făcut cunoscut că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a informat pe omologul său turc că acordul privind coridorul maritim umanitar destinat grânelor va „continua la fel ca înainte” cu începere de miercuri la prânz.

Erdogan a mai spus că revigorarea acordului va pune pe primul loc transporturile de cereale către țările africane, între care Somalia, Djibouti și Sudan, pentru a elimina temerile Rusiei că majoritatea grânelor exportate au ajuns în țări mai bogate de la semnarea acordului din iulie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski: De ce decide Kremlinul ce pun pe masă cei din Egipt sau Bangladesh?

Mai multe vase cu grâne au plecat din Ucraina marți, în ciuda retragerii Rusiei din acest acord, semnat separat de Ucraina și Rusia, sub medierea Organizației Națiunilor Unite și Turciei.

Ucraina și Rusia sunt printre principalii exportatori globali de grâu, porumb, orz, ulei de floarea soarelui și alte produse agricole către țările în curs de dezvoltare, dintre care multe se luptă deja cu spectrul foametei. Oprirea acestor exporturi din cauza războiului declanșat în februarie de Rusia în Ucraina a dus la o creștere substanțială a prețurilor globale la alimente.

Acordul din iulie și prețurile globale la alimente

Acordul din iulie a dus la scăderea cu 15% a prețurilor la alimente după vârful atins în martie în urma invadării neprovocate a Ucrainei de către Rusia. Pierderea exporturilor ucrainene ar fi însemnat că țările sărace ar fi plătit mai mult ca să importe grâu de pe o piață globală aflată în dificultate, după ce alte țări exportatoare, ca Argentina și Statele Unite, s-au confruntat cu o secetă ieșită din comun anul acesta, spun mai mulți analiști citați de Associated Press.

După anunțul că Rusia a revenit în acord, prețurile la grâu au scăzut cu 6% pe bursa din Chicago, unde luni crescuseră substanțial.

### Vezi și... ### De ce și cu ce urmări se retrage Rusia din acordul pentru transportul de cereale prin Marea Neagră

Cel puțin o treime din grânele ucrainene exportate în ultimele trei luni au ajuns în Orientul Mijlociu și Africa de nord, și o mare cantitate de porumb ucrainean a ajuns în Europa, care e un „cumpărător tradițional de porumb ucrainean, deci nu e deloc neobișnuit”, spune Joseph Glauber, cercetător principal la International Food Policy Research Institute din Washington, citat de Associated Press, o referință la acuzațiile Moscovei că exporturile de cereale ucrainene ar fi ajuns într-o foarte mică măsură în țările sărace.

Glauber a adăugat că o cantitate mai mare de grâu ajunge în țări din Africa sub-sahariană și din Asia, care au devenit cumpărători din ce în ce mai importanți de grâne exportate de Ucraina.

În ciuda declarațiilor Rusiei privind retragerea din acordul de export de cereale, Națiunile Unite, Turcia și Ucraina au continuat să-l pună în aplicare. Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, la două zile după retragerea Rusiei din acordul privind cerealele, 17 nave au trecut prin coridorul umanitar în ambele direcții, iar două dintre ele se îndreaptă spre porturile ucrainene pentru încărcare.

În cele trei luni de la semnarea acordului, 422 de nave au exportat aproximativ 10 milioane de tone de produse agricole, a adăugat ministerul.