Rusia riscă sancțiuni dacă se adeverește că ar fi plătit bani talibanilor pentru a ucide militari americani în Afganistan

Președintele SUA, Donald Trump, ar trebui să ia în considerare impunerea de noi sancțiuni economice Rusiei dacă relatarile care susțin că Rusia ar fi plătit bani talibanilor pentru a ucide militari americani din Afganistan sunt adevărate, au declarat mai multi politicieni democrați care au fost informați despre aceasta situatie marți, 30 iunie.

Președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, Adam Schiff (Democrat-California), vorbind după briefing, și-a adăugat vocea celor care spun că Trump ar trebui să ia în considerare o acțiune împotriva Moscovei.

Adam Schiff

„Ar trebui să analizăm ce sancțiuni sunt adecvate pentru a descuraja în continuare activitățile maligne ale Rusiei”, a spus el.

Mikie Sherrill (Democrat-New Jersey), membra a Camerei Reprezentanților și fost pilot de elicopter al Marinei, cu experianță în chestiuni legate de Rusia, a numit afirmațiile „foarte îngrijorătoare”. Dacă sunt adevărate, a mai spus ea, „Rusia va face față repercusiunilor”.

Republicanii din Senat, care au participat la o informare separată cu o zi înainte, au declarat, de asemenea, că ar trebui să existe consecințe pentru Rusia, dacă rapoartele sunt adevărate, dar au vorbit despre nevoia unei reanalizari a situatiei înainte de anunțarea oricărei acțiuni de represalii.

### Vezi și... ### Afganistan, Rusia și presupusele asasinate țintite împotriva militarilor americani

Informația a apărut pentru prima dată în cotidianul The New York Times, bazată pe mai multe surse neidentificate, dar cu cunoștințe despre această problemă. Potrivit relatarilor, programul rusesc de acordarea a unor recompense pentru uciderea unor militari americani a fost în vigoare chiar cînd negociatorii americani și talibani au purtat discuții menite să pună capăt conflictului afgan.

Inițial, președintele Trump a spus că nu a fost informat, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe explicând pe 29 iunie că informațiile nu au fost verificate și că nu există un consens în comunitatea informațiilor cu privire la acest subiect.

Kayleigh McEnany, a declarat marți că Donald Trump nu a fost informat „personal”, dar nu a răspuns dacă președintele a primit un raport scris despre presupusa ofertă a Moscovei.

New York Times a scris că oficialii i-ar fi prezentat o informare scrisă președintelui Trump la sfârșitul lunii februarie...

New York Times a scris că oficialii i-ar fi prezentat o informare scrisă președintelui la sfârșitul lunii februarie, în care și-ar fi prezentat propriile concluzii, citând doi oficiali neidentificați ca surse ale informației. Democrații și unii republicani pun la îndoială că președintele Trump ar fi citit informarea scrisă și, dacă a făcut -o, se întreabă de ce nu a răspuns mai agresiv.

The Times a scris anterior că ar fi avut loc la sfîrșitul lunii martie o ședință a Consiliul de Securitate Națională (NSA)despre posibile răspunsuri după ce ofițerii de informații americani și forțele speciale din Afganistan au adus în discuție subiectul, dar Casa Albă nu a autorizat nici o acțiune.

### Vezi și... ### Militanți talibani, plătiți de Rusia să ucidă militari americani

New York Times a relatat marți, 30 iunie, că oficialii americani au interceptat date care arătau transferuri mari de bani dintr-un cont controlat de agenția de informații militare din Rusia într-un cont legat de talibani.

Ziarul susține că aceasta este o dovadă suplimentară că ar fi fost într-adevăr stabilit un program de recompense. Ziarul a citat trei oficiali familiari cu informațiile ca surse. Rusia și talibanii au negat existența vreunei oferte de recompense pentru uciderea militarilor americani din Afganistan.

Washington Post scris și el, pe 28 iunie, că recompensele ar fi dus la decesul mai multor militari americani din Afganistan. New York Times a relatat separat că oficiali ai serviciilor de informații americane cred că cel puțin un militar american a fost omorât pentru a obține o recompensă bănească.