„Rusia Unită” convinsă că a recâștigat majoritate de două-treimi în noua Duma de stat

Un centru de votare din Moscova, 19 septembrie 2021.

Partidul de guvernământ susținut de Kremlin, Rusia Unită, s-a declarat luni dimineață încrezător că va recâștiga majoritatea de două-treimi în Duma de stat. Majoritate pe care o are acum și care i-a permis să adopte, fără probleme, amendamente la constituție, cum ar fi cele care-i permit teoretic lui Vladimir Putin să mai candideze pentru două mandate.

Votul pentru Duma de stat, desfășurat timp de trei zile (17-19 septembrie 2021), din motive de securitate sanitară, a fost afectate de nenumărate acuzații de fraudă și falsificare a buletinelor de vot.

Cu aproape 71 la sută din buletinele de vot numărate, Comisia Electorală Centrală a declarat că Rusia Unită a câștigat aproape 49% din voturi pentru noua Duma de Stat.

Pe locul doi se situează Partidul Comunist, cu 20,25 % urmat de Partidul naționalist Liberal Democrat cu în jur de 7,68 la sută. Alte două partide, Rusia dreaptă și un partidul nou creat „Oameni noi”, au primit în jur de 7,42 la sută și respectiv 5,53 la sută.

### Vezi și... ### Cum s-a votat în stânga Nistrului pentru Duma de stat din Rusia

Revendicând majoritatea în noua Dumă, secretarul general al Rusiei Unite, Andrei Turchak, le-a spus suporterilor care erau la partidului duminică noapte că ictoria a fost „cinstită și curată”.

Luni dimineață, Turchak a mai spus că Rusia Unită se așteaptă să câștige 120 de locuri din votul pe lista de partid și 195 în circumscripțiile uninominale, ceea ce i-ar da o majoritate de 315 mandate din cele 450 de locuri ale Dumei și o majoritate confortabilă de două treimi.

Chiar și în aceste condiții, experții nu cred că rezultatul de duminică ar reflecta o creștere în cota de popularitate a Rusiei Unite. Sondajele efectuate înainte de alegeri indicau că Rusia Unită ar fi ajuns la cea mai scăzută rată de popularitate din ultimele două decenii.

La ultimele alegeri legislative, cele din 2016, Rusia Unită a câștigat puțin peste 54 la sută din voturi.

Apatia electoratului era o altă preocupare majoră pentru autorități, deoarece alegătorii ruși devin din ce în ce mai cinici cu privire la cât de libere și corecte sunt alegerile în țară.

Se pare că acestea au fost unele din motivele pentru care s-au organizat multe transporturi pentru militari sau angajații publici, ceea ce în sine este o practică dubioasă.

Militari votând la Sankt Petersburg, vineri 17 septembrie 2021.

În după-amiaza zilei de 19 septembrie, participarea la secțiile de votare la nivel național a fost de aproximativ 43%, a informat Comisia Electorală Centrală.

Pe lângă faptul că a fost un test pentru Rusia Unită, votul de trei zile a fost, de asemenea, un test major și pentru opozantul Alexei Navalnîi, care a investit extrem de mult – alături de colaboratorii săi – în sistemul votului inteligent „Smart Voting”. Un sistem gândit să erodeze controlul Rusiei Unite asupra scenei politice.

Ideea acestui sistem era de a-i ajuta pe alegători să identifice contra-candidații Rusiei Unite cu cele mai mari șanse de a câștiga, indiferent de partidul din care fac parte. Aplicația Smart Voting a fost însă scoasă de pe platformele Apple și Google, la presiunile Kremlinului – ulterior, canalul de Telegram a fost și el blocat.

Centrul de informare al Comisiei Electorale Centrale pentru alegerile generale din 17-19 septembrie 2021, Moscova, Rusia.

Anul acesta, majoritatea candidaților susținuți prin „votul inteligent” promovat de Navalnîi au fost candidați ai Partidul Comunist - chiar dacă acest partid, la fel ca și alte două alte partide din Duma votează rar împotriva inițiativelor Rusiei Unite.

„Dacă partidul Rusia Unită va reuși, țara noastră se va confrunta cu încă cinci ani de sărăcie, cinci ani de represiune zilnică și cinci ani irosiți”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram, din închisoare unde ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate închisoare pentru o presupusă fraudă fiscală. Opozantul susține că dosarul este motivat politic.

În ciuda eforturilor oficiale de a submina sistemul de votul inteligent, rezultatele inițiale ale alegerilor au sugerat că inițiativa ar fi putut avea un impact, sprijinul pentru comuniști crescând de la 13,3% la alegerile parlamentare din 2016.

În ultimele luni, autoritățile au declanșat o campanie dură de reprimare a rețelei politice create de Navalnîi: mulți dintre colaboratorii săi au fost obligați să fugă din Rusia sau sunt în arest la domiciliu. Toate organizațiile din rețeaua lui politică au fost declarate „organizații extremiste”.