Rusia: Centrul Memorial pentru Drepturile Omului închis prin decizia tribunalului

Sediul din Moscova al Centrului Memorial pentru Drepturile Omului după ce Curtea Supremă ceruse marți, dizolvarea organizației umbrelă „Memorial International”, Rusia, 28 decembrie 2021.

Miercuri, 29 decembrie, la Moscova, un tribunal a decis închiderea Centrului „Memorial pentru Drepturile Omului”, după ce marți, 28 decembrie, Curtea Supremă a ordonat închiderea organizației umbrelă „Memorial Internațional” – una din cele mai vechi și respectate organizații pentru apărarea drepturilor omului și revizuirea trecutului sovietic din Rusia.

Ambele organizații „Memorial Internațional” și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului au fost acuzate că ar încălca legea „agenților străini”, lege folosită din ce în ce mai des de autorități pentru a închide organizații media critice la adresa puterii de la Kremlin și în general pentru a îngrădi activitatea societății civile

„De astăzi, în Rusia, istoria este scrisă de Putin” comentează publicația germană Der Spiegel.

### Vezi și... ### Putin a mai înlăturat un „agent străin”: Memorial International

Organizația „Memorial” a fost înființată cu puțin timp înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, inițial pentru a documenta represiunea sovietică, crimele comise în GULAG și pentru a sprijini scrierea unei istorii recente corecte, eliberată de propaganda comunistă.

În deceniile de după, a monitorizat activ situația respectării drepturilor omului în Rusia și a documentat nedreptățile și abuzurile actuale.

### Vezi și... ### Memorialul de la Sighet - 20 de ani de la înființare

Decizia de marți a Curții Supreme a fost criticată de multe guverne occidentale și organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului.

Agenția de presă Interfax a citat un avocat al grupului „Memorial Internațional” care a spus că va face recurs, atât în Rusia, cât și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.