Rusia se bucură că vin nord-coreenii la Jocurile Mondiale ale Prieteniei

Flacăra Jocurilor Olimpice de la Moscova, din 1980, pe stadionul Lujniki. Tot acolo, dar fără bustul lui Lenin, se vor deschide și Jocurile Prieteniei 2024, concepute de Kremlin ca alternativă la Olimpiada de la Paris.

Rusia a anunțat că peste 5.500 de sportivi vor participa în septembrie la Jocurile Mondiale ale Prieteniei, un fel de reciclare a olimpiadei alternative organizate de sovietici în 1984, când au boicotat Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

Joi, 25 aprilie, agenția de știri oficială a Rusiei, TASS, a anunțat că Ministerul Sportului din Coreea de Nord va trimite o delegație la Jocurile Prieteniei de la Moscova și Ekaterinburg.

Fără să dea cifre, nord-coreenii au anunțat prin ambasada lor de la Moscova că delegația va fi „impresionantă”.

Jocurile Prieteniei vor începe la scurt timp după Jocurile Olimpice de la Paris, la care ar putea să participe maximum câteva zeci de sportivi ruși, ca „neutri”, fără steag, datorită sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invadării pe scară largă a Ucrainei în urmă cu peste doi ani.

Nu este limpede dacă Moscova le va da voie sportivilor ruși calificați pentru Paris să participe la competiție.

Jocurile Prieteniei 1984 (Дружба-84), după care par copiate cele de la toamnă, s-au ținut între 2 iulie și 16 septembrie 1984 în URSS, cu participarea altor opt țări comuniste ce boicotaseră Olimpiada din SUA. Mai devreme, țările occidentale nu participaseră la Olimpiada de la Moscova, din 1980, în semn de protest față de invazia sovietică din Afganistan.

Spre deosebire de Jocurile Olimpice, Jocurile Prieteniei pe care le va organiza Moscova vor fi dotate cu premii în bani: în total, 50 de milioane de dolari.

Excluși de la numeroase competiții internaționale din cauza dopajului, iar apoi a anexării Crimeii și invaziei pe scară largă din Ucraina, rușii au anunțat ținerea competiției proprii în urmă cu un an.

În noiembrie 2023, Comitetul Internațional Olimpic a recomandat țărilor membre să nu participe la Jocurile Prieteniei rusești, spunând că evenimentul este contrar nu doar interdicțiilor sportive la care este supusă Rusia, dar și „obiectivului Mișcării Olimpice de a menține independența și autonomia sportivă”.

În martie 2024, șeful CIO, Thomas Bach, a numit competiția rusească drept o inițiativă „cinică”.

Pe lângă interdicțiile de participare la competiții externe, Rusia nu are nici dreptul să găzduiască competiții internaționale.

Nu este limpede care țări vor trimite delegații la Jocurile rusești. La 28 martie, Aleksei Sorokin, șeful comitetului de organizare, a spus că ar urma să participe „cel puțin” 70 d țări, și vor fi 33 de discipline sportive. Prima în ordine alfabetică este „Acrobatic Rock-and-Roll”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News