În ianuarie, s-a anunțat că Pavel Zaifidi, profesor din regiunea centrală Kostroma și coordonator local al Frontului Popular al întregii Rusii (ONF) pro-Kremlin, specializat în lucrul cu copiii cu dificultăți de învățare, a câștigat o subvenție federală de 2,2 milioane de ruble (30 250 de dolari) pentru a pune pe picioare o „organizație de tineret” numită Garanția de sănătate.
Cuvântul rusesc pentru „garanție” se scrie cu litera latină Z.
Potrivit anunțului, subvenția va fi folosită pentru a dezvolta un program de „antrenament fizic adaptiv” și „practici incluzive” pentru copiii cu sindrom Down și alte dizabilități. Într-un interviu acordat RFE/RL, Zaifidi a declarat că nu a putut răspunde la întrebări specifice despre proiect deoarece banii vor fi primiți abia la sfârșitul acestei luni.
Tema principală este de a ilustra în mod pozitiv valorile noastre culturale tradiționale și de a le ironiza cu umor pe cele occidentale superficiale, cum ar fi toleranța."Fostul primar din Rostov, Konstantin Șevkoplias
Cu toate acestea, paginile de socializare ale lui Zaifidi au atras critici de când Moscova a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie anul trecut. El a postat în repetate rânduri fotografii ale copiilor cu care lucrează, ținând în mână postere care susțin războiul și care prezintă simboluri pro-război, inclusiv literele latine Z și V și panglica neagră și portocalie a Sfântului Gheorghe.
Dar oamenii care îl cunosc pe Zaifidi spun că acesta nu trebuie judecat pripit. El este „un profesor adevărat” „pasionat de munca lui”, a afirmat pentru RFE/RL o colegă, care a vrut să-și păstreze anonimatul. „Că susține ceea ce se întâmplă în Ucraina?", a spus ea. „Dar are oare de ales? Dacă vrei să faci ceva, trebuie să respecți regulile”.
Ilia Șepelin, un jurnalist rus care monitorizează dezinformarea și propaganda guvernului rus pe programul YouTube Zomboiyashchik, este de acord.
„Sunt sigur că acești copii chiar au nevoie de ajutor - echipamente, medicamente, tratamente speciale și așa mai departe. Dar, în aceste zile, guvernul, după cum se pare, nu dă bani fără condiții, ci mai degrabă în schimbul susținerii operațiunii militare speciale”, a spus Șepelin, folosind sintagma eufemistică obligatorie impusă de Kremlin pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei. „Guvernul nu îi sprijină pe cei nevoiași doar pentru că așa trebuie. Ți se face milă de profesori în astfel de circumstanțe".
Pe măsură ce invazia Ucrainei se apropie de aniversare, pe 24 februarie, Kremlinul și reprezentanții săi din administrația locală și din organizațiile politice și sociale favorabile guvernului și-au intensificat eforturile de a insinua simbolurile pro-război în fiecare aspect al vieții rușilor obișnuiți. Cu doar câteva săptămâni înainte de invazie, guvernul a anunțat că va cheltui 319 miliarde de ruble (4,4 miliarde de dolari) pentru mass-media de stat în perioada 2022-24. În plus, se așteaptă ca programul de subvenții prezidențiale al Kremlinului să distribuie 4,3 miliarde de ruble (adică 59 de milioane de dolari) „pentru susținerea organizațiilor nonprofit cu orientare socială”, precum cea a lui Zaifidi.
În același timp, partidul de guvernământ Rusia Unită, controlat de Kremlin, și-a mărit bugetul pentru „propagandă și evenimente publice” în 2022 de aproape 10 ori, de la 83 de milioane de ruble (1,1 milioane de dolari) la 730 de milioane de ruble (10 milioane de dolari). Alte partide politice care susțin războiul împotriva Ucrainei, inclusiv Partidul Comunist, O Rusie Justă și Poporul Nou, și-au mărit, de asemenea, bugetele pentru astfel de activități, informa cotidianul Kommersant în august 2022.
„Codița elefantului”
O altă subvenție de 2,2 milioane de ruble distribuită de Kremlin în ianuarie i-a fost acordată lui Serghei Ivanov - un deputat al Rusiei Unite în consiliul municipal din Syzran, al treilea oraș ca mărime din regiunea Samara - pentru a pune în scenă o reconstituire în miniatură a bătăliei cu tancuri care a avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în jurul orașului Kursk din vara anului 1943.
Evenimentul, ridiculizat de mulți, avea ca actori elevii îmbrăcați în uniforme naziste germane și sovietice care împingeau tancuri improvizate într-o sală de sport locală și i-a determinat pe activiștii locali să le ceară procurorilor să cerceteze modul în care a fost cheltuită subvenția.
Ivanov a declarat pentru RFE/RL că ideea de a pune în scenă bătălia i-a venit în timpul unei vizite în estul Ucrainei ocupată de Rusia în martie 2022, unde, spune el, a văzut „nu o operațiune specială, ci un război”.
„Dacă sunt mulțumit de modul în care a decurs reconstituirea?", a spus el. „Ce să vă spun... În general, desigur, sunt mulțumit. Copiii au văzut această reprezentație. Era destinată elevilor”. El a mai spune că clipurile care au apărut pe rețelele de socializare au arătat doar „codița elefantului”.
Un grup din orașul Iaroslavl, din centrul Rusiei, a primit o subvenție prezidențială de 9,9 milioane de ruble (135 de mii de dolari) pentru a realiza o serie de patru scurtmetraje care să le vorbească telespectatorilor despre „lumea rusă”.
„Tema principală este de a ilustra în mod pozitiv valorile noastre culturale tradiționale și de a le ironiza cu umor pe cele occidentale superficiale, cum ar fi toleranța”, a declarat fostul primar din Rostov, Konstantin Șevkoplias, care conduce Liga pentru conservarea patrimoniului, organizația care a primit subvenția.
Rusia Unită a lansat în noiembrie 2022 un program național de arte marțiale numit Sambo (folosind litera latină Z) „care vizează dezvoltarea calităților fizice, moral-psihologice ale oamenilor, precum și a patriotismului și a spiritului civic”. Programul, condus de șeful Federației ruse de Sambo, Serghei Eliseev, și de un înalt oficial al Rusiei Unite, Andrei Turchak, a răspândit simbolul Z în școli din Rusia și din Ucraina ocupată în doar câteva luni.
„Propaganda în societățile militariste funcționează astfel: trebuie să acoperi totul în jur cu svastici sau alte simboluri, astfel încât chiar și oamenii cărora nu le pasă de politică să aibă sentimentul că acest lucru face parte din viața lor”, spune jurnalistul Șepelin. „Oamenii se obișnuiesc cu propaganda și o acceptă ca parte a vieții. Propaganda se infiltrează în subconștientul lor. Cel puțin, cred că asta este ceea ce gândește administrația prezidențială.
„În ceea ce privește cantitatea de astfel de simboluri, suntem încă departe de o societate totalitară", a adăugat el. „Dar ne îndreptăm oare în această direcție? Bineînțeles că da”.
În regiunea Novosibirsk din Siberia, Centrul guvernamental pentru Educație Civică și Patriotică și Proiecte Publice a anunțat la începutul acestei luni o licitație de 1,44 milioane de ruble (20 de mii de dolari ) pentru crearea de videoclipuri patriotice care să fie difuzate în hub-urile de afaceri din Novosibirsk. Centrul intenționează, de asemenea, să producă postere patriotice care să fie puse în lifturi și în alte locuri vizibile din clădirile rezidențiale.
Obosit să tot scuipe
În ianuarie, autoritățile din Iaroslavl au acordat o primă „unică” de zece mii de ruble (137 de dolari) Lidiei Ciuliskiene, în vârstă de 83 de ani, care s-a născut la Leningrad în timpul blocadei orașului în timpul războiului. Tatăl ei a fost ucis la începutul războiului, iar mama ei a fost arestată în 1942. Chuliskiene a petrecut trei ani într-un lagăr de prizonieri, fiind fiica unui „dușman al poporului”, înainte de a fi trimisă într-un orfelinat din Iaroslavl.
Primarul din Iaroslavl, Artiom Molcianov, s-a lăudat cu această primă pe rețelele de socializare, postând o fotografie cu Ciuliskiene purtând o uniformă a armatei sovietice pe care era inscripționat un simbol Z proeminent.
În aceeași lună, primarul orașului Brațk din sudul Siberiei, Serghei Serebrennikov, a primit o scrisoare de la o femeie din localitate, mamă a șapte copii, care a cerut ajutor pentru a cumpăra un cărucior.
„Capul familiei muncește mult, dar nu-și poate permite cheltuieli suplimentare”, a scris Serebrennikov într-o postare pe Telegram. Postarea sa a inclus o înregistrare video în care primarul livrează căruciorul familiei și, în plus, înmânează tuturor copiilor șepci de schi negre cu simbolul Z.
Două blocuri rezidențiale recent construite în orașul siberian Abakan, capitala Republicii Hakasia, au fost împodobite cu literele latine Z și V. Clădirile au fost construite de o companie deținută de deputatul regional al Rusiei Unite Matvei Dreiev.
„M-am săturat să scuip de fiecare dată când trec cu mașina pe lângă ele”, a spus un localnic care nu le-a spus jurnaliștilor decât numele de Maksim, de teama de a nu fi pedepsit pentru opiniile sale. „Este în regulă când pun niște afișe pe un sâlp sau un zid- după o vreme nici nu le mai bagi în seamă, uiți de ele. De fapt, multe au fost deja îndepărtate. Dar literele astea, se poate spune, literele astea sunt monumentale, s-ar putea spune”.
Chiar la ieșirea din Abakan, de-a lungul drumului principal spre marele oraș Krasnoiarsk, se află o centrală termică masivă deținută de compania Haktek, pe care este inscripționat un Z de 10 metri înălțime, alături de sloganuri: „Pentru Rusia, pentru Putin, pentru poporul nostru”.
„Este de râs”, a declarat Stanislav, care locuiește în suburbia Abakan din Cernogorsk și care a cerut ca numele său de familie să nu fie dezvăluit de teama repercusiunilor. „Cea mai distrusă companie - și folosesc cel mai blând limbaj la care mă pot gândi - este prima care afișează simbolul Z. Îmi amintesc cum încălzea Haktek orașul. Nu era apă zile întregi, nu era căldură iarna. În 2019, stăteam și ne încălzeam lângă cuptorul deschis. Și astfel de lucruri se întâmplau în fiecare iarnă.
„Dar să pictezi o literă este mult mai ușor decât să-ți faci treaba corect", a adăugat el. „Pentru mine, din păcate, acesta este simbolul Rusiei de astăzi: o centrală termică uzată care arată ca un crematoriu cu astfel de sloganuri pe ea.”