Miercuri, 1 iulie, este ultima zi în care rușii votează asupra celor peste 200 de amendamente la constituție, amendamente care între altele i-ar permite președintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate consecutive. Dar care ancorează în constituție și rolul bisericii sau faptul că o căsătorie este între un bărbat și o femeie, blocând astfel orice posibilitate ulterioară de a legifera căsătoriile între persoane de același sex.
Votul a început pe 25 iunie în tentativa de a evita aglomerările la centrele de votare, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Rusia este una din cele mai afectate țări din lume, cu aproape 650 de mii de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus dar sub 10 mii de decese legate de Covid-19, o cifră relativ scăzută din cauza modului diferit de restul lumii în care Rusia contabilizează decesele provocate de pandemie.
Amendamentele, lansate de președintele Putin la începutul anului și trecut prin Parlament în timp record, mai prevăd lărgirea puterilor legislativului, redistribuirea prerogativelor între diversele structuri ale statului dar și supremația legilor naționale asupra celor internaționale.
Rusa este definită drept „limba grupului etnic care a format națiunea” și interzice „cedarea” oricărei părți din teritoriul Federației Ruse. În aceste condiții, o eventuală retrocedare a peninsulei ucrainene Crimeea, anexată abuziv în 2014, ar deveni neconstituțională.
Aprobarea amendamentelor prin referendum nu era obligatorie dar Kremlinul speră că un vot masiv pentru va da acestor schimbări mai multă legitimitate.