Antisemitism în Biserica Ortodoxă Rusă

Familia țarului Nicolae al II-lea în 1914

Presa germană despre mitropolitul Tihon şi conspiraţionism cu iz antisemit.

Corespondentul din Moscova al ziarului berlinez “die tageszeitung” (taz), Klaus Helge Donath, a publicat miercuri un articol despre antisemitismul din Biserica Ortodoxă Rusă. În acest articol, intitulat: „Temeţi-vă de Domnul”, ziaristul german a cules stereotipurile care bîntuie mintea unor clerici. Unul dintre ei fiind mitropolitul Tihon, un personaj controversat despre care, în ultimii ani, presa internaţională susţinea că este duhovnicul preşedintelui Vladimir Putin.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Berlin

Asta aminteşte acum şi ziarul „die tageszeitung”, menţionînd că nici mitropolitul şi nici Putin nu au dezminţit vreodată informaţia legată de acest aspect al relaţiei lor speciale.

Ziarul mai aminteşte şi de o altă componentă care-i leagă pe cei doi, şi anume interpretările istorice fanteziste privind linia directă între vechiul Bizanţ şi Moscova.

Totuşi, remarcă autorul, de curînd între Putin şi Tihon s-au ivit anumite neînţelegeri, provocate în urma lansării de către mitropolit a unei interpretări conspiraţioniste, deja mai vechi, privind execuţia familiei ţarului Nicolae al II-lea, ordonată, în iulie 1918, de către regimul condus de Vladimir Ilici Lenin.

În prezenţa unei reprezentante a Procuraturii, Tihon a susţinut că familia Romanov ar fi devenit victima unui omor ritual. Tihon a precizat că şi clerul împărtăşeşte această versiune. Reprezentanta justiţiei l-a completat pe Tihon, afirmînd că autorităţile investighează motivele „psiho-istorice“ privind asasinarea Romanovilor.

În continuare, autorul relatării aminteşte de stereotipul anti-semit vehiculat deja în Evul Mediu, potrivit căruia evreii ar ucide creştinii şi le-ar bea sîngele. În acest context, aminteşte şi de cîteva exemple, culese din istoria Rusiei.

Potrivit versiunii mitropolitului Tihon, sîngele victimelor din familia ţarului nu a fost băut, dar din poziţia cadavrelor se poate deduce că a fost vorba despre un omor ritual.

Ziaristul scrie că intenţia lui Tihon este ca osemintele familiei canonizate a ţarului să fie dezgropate şi cercetate de către o comisie a Bisericii. O comisie a cercetat în anii 1990 rămăşiţele pămînteşti ale Romanovilor, dar nu şi Biserica ortodoxă care susţine că osemintele nu aparţin familiei ţarului.

Kremlinul a semnalat acum Bisericii să se tempereze şi să nu mai lanseze interpretări exagerate. Biserica, scrie în final corespondentul german, este un puternic susţinător al lui Putin. Despre acesta se pot spune multe, nu însă că ar fi şi un antisemit. Din cercul lui de prieteni fac parte şi mulţi evrei. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a şi grăbit să respingă laconic sugestia bisericii, afirmînd că o exhumare nu se află pe ordinea de zi.