Exercițiul, coordonat de președintele rus Vladimir Putin, despre care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este un eveniment regulat, planificat, a implicat lansarea de rachete balistice și de croazieră.
Într-un apel video cu liderii militari, Putin a spus că exercițiile simulează acțiunea oficialilor în utilizarea armelor nucleare, cu lansări de rachete balistice și de croazieră cu capacitate nucleară.
Putin, care încearcă să descurajeze Occidentul să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina, a mai spus că arsenalul nuclear al Rusiei rămâne un „garant de încredere al suveranității și securității țării”.
„Ținând cont de tensiunile geopolitice tot mai mari și de noi amenințări și riscuri emergente, este important pentru noi să avem forțe strategice moderne, care să fie întotdeauna pregătite pentru luptă”, a spus Putin, citat de Associated Press.
El a reiterat că Rusia consideră că folosirea armelor nucleare este o „măsură extremă și supremă de asigurare a securității țării” și a spus că Moscova va continua să-și modernizeze forțele nucleare, desfășurând noi rachete care au o precizie mai mare, timpi de lansare mai rapizi și capacități sporite de a depăși apărarea antirachetă.
Ca parte a exercițiului, o rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul Plesețk din nord-vestul Rusiei până la poligonul de testare Kura din Kamceatka, în estul îndepărtat, a anunțat ministerul apărării.
Rachetele balistice Sineva și Bulava au fost lansate din submarinul cu propulsie nucleară Novomoskovsk în apele mării Barents și Okhoțk, de pe submarinul cu propulsie nucleară Cneazul Oleg, iar din Marea Ohoțk de pe submarinul cu propulsie nucleară Prințul Oleg.
Avioanele bombardiere Tu-95MS, capabile să transporte arme nucleare, au fost de asemenea implicate în antrenament și au lansat rachete de croazieră.
Toate rachetele și-au atins ținta, a spus ministerul apărării.
Lansările practice au fost controlate de la Centrul de Control al Apărării Naționale al Federației Ruse și coordonate personal de președintele rus Vladimir Putin.
Luna trecută, liderul rus a avertizat SUA și aliații NATO că permisiunea acordată Ucrainei de a folosi arme cu rază mai lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi Rusia în interiorul său ar pune NATO pe picior de război cu Kremlinul.
El a anunțat o nouă versiune a doctrinei nucleare care consideră că un atac convențional asupra Rusiei efectuat de o națiune nenucleară care este susținută de o putere nucleară este un atac comun asupra țării sale, un avertisment clar pentru SUA și pentru alți aliați ai Kievului.
Putin a mai declarat că documentul revizuit prevede o posibilă utilizare a armelor nucleare în cazul unui atac aerian masiv, deschizând astfel calea către un potențial răspuns nuclear la orice atac aerian - o ambiguitate menită să descurajeze Occidentul.
Manevrele de marți urmează unei serii de alte exerciții ale forțelor nucleare ale Rusiei.
La începutul acestui an, armata rusă a organizat un exercițiu nuclear comun cu aliatul Moscovei, Belarus, care a găzduit unele dintre armele nucleare tactice ale Rusiei.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te