Declarația aparține lui Serghei Riabkov, viceministrul rus de Externe specializat pe relația cu SUA, și a fost publicată pe 1 aprilie de revista de politică internațională a ministerului rus de Externe „Международная жизнь”, anunțând un interviu mai mare în următoarele zile.
„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma actuală”, este citat Riabkov, care a continuat: „Din câte putem vedea, nu există în ele, la acest moment, loc pentru principala noastră cerere și anume, rezolvarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Acest lucru lipsește complet și trebuie corectat”.
Pentru agenția Reuters, spusele oficialului rus semnalează faptul că negocierile despre un armistițiu în Ucraina au intrat în impas, iar Moscova și Washingtonul nu au reușit, până acum, să depășească divergențele, pe care președintele Vladimir Putin le-a semnalat acum mai bine de două săptămâni, atunci când a spus că propunerile americane au nevoie de revizuire.
Putin a declarat că dorește ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, ca Rusia să controleze în întregime cele patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat parțial și le-a declarat teritorii ale sale și ca armata ucraineană să fie micșorată. Kievul spune că aceste cereri sunt echivalente cu o capitulare.
La Washington, prind contur primele sancțiuni anti-ruse sub Trump
Până la sfârșitul săptămânii trecute, președintele american Donald Trump adoptase o poziție mai conciliantă față de Rusia, încercând să medieze un armistițiu și un acord de oprire a războiului din Ucraina intrat în al patrulea an. Dar duminică, el s-a arătat tot mai iritat de ceea ce a sugerat că ar putea fi o tergiversare din partea Moscovei în privința unui armistițiu mai amplu.
Trump a declarat la televiziunea NBC News că este „foarte supărat” pe Putin, iar dacă ajunge la concluzia că Rusia este de vină pentru că nu este oprită vărsarea de sânge în Ucraina, atunci va sancționa aspru exporturile rusești de petrol, iar cei care vor cumpăra petrol rusesc nu vor putea face afaceri cu SUA.
La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a spus pe 1 aprilie că partenerii americani au spus Kievului că observă cum Rusia nu ține seama de un acord recent convenit de Trump cu Putin de a nu mai ataca infrastructura energetică a Ucrainei. „De aceea, așteptăm din partea SUA împotriva Rusiei pași puternici, sancțiuni”, a spus Zelenski.
Iar la Washington, jumătate din membrii Senatului SUA, 25 de republicani și 25 de democrați, au înregistrat o inițiativă pentru introducerea sancțiunilor contra Rusiei, dacă refuză să intre în negocieri de bună credință pentru pacea în Ucraina.
Este un exemplu rar de acțiune bipartită în Congresul divizat din actualul mandat al lui Trump, început pe 20 ianuarie. Principalii autori ai inițiativei, senatorul republican Lindsey Graham și cel democrat Richard Blumenthal au spus că au în vedere atât sancțiuni directe (primare), cât și indirecte (secundare) împotriva Rusiei și entităților care sprijină agresiunea rusă.
Un proiect asemănător a fost introdus și Camera Reprezentanților din Congres, având, de asemenea, atât sprijin republican cât și democrat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te