Rusia spune că va părăsi Stația Spațială Internațională după 2024

Stația Spațială Internațională

Rusia spune că va părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) după 2024, pentru a se concentra pe propriul său proiect în spațiul cosmic, într-un moment când tensiunile dintre Kremlin și Occident sunt în creștere din cauza invaziei rusești în Ucraina.

### Vezi și... ### Politică în spațiul cosmic | Tensiuni între NASA și Agenția Spațială Rusă

Vorbind la o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin pe 26 iulie, Iuri Borisov, pe care Putin l-a numit recent în fruntea agenției spațiale rusești Roscosmos, a spus că Moscova se va achita de toate obligațiile sale legate de ISS înainte de a ieși din acest proiect.

NASA însă a făcut cunoscut că Moscova nu și-a anunțat intenția de a se retrage din ISS. Robyn Gatens, directorul agenției spațiale americane responsabil cu stația orbitală internațională, a spus la o conferință ISS la Washington că NASA doar a văzut declarația lui Borisov, dar nu a primit nici o notă oficială.

Declarația lui Borisov vine la o săptămână după ce NASA și Roscosmos căzuseră de acord asupra unui schimb de zboruri spre ISS cu rachete SpaceX a lui Elon Musk pentru cosmonauții ruși, în timp ce astronauții americani ar fi urmat să zboare cu rachete rusești Soiuz.

NASA spune că participarea rusească e crucială pentru funcționarea stației orbitale. ISS urmează să fie scoasă din uz după 2024, dar potrivit agenției spațiale americane ea poate rămâne funcțională până în 2030, și ar vrea ca parteneriatul cu Rusia să continue până atunci.

### Vezi și... ### Războiul stelelor: Rusia își arată efectele speciale