Rusia a anunțat o reducere „drastică” a activităților sale militare în direcția capitalei ucrainene Kiev și a orașului Cernigov, din nordul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de adjunctul ministrului rus al apărării Aleksandr Fomin, marți, 29 martie, la încheierea discuțiilor ruso-ucrainene de la Istanbul, care au durat aproximativ patru ore.
„Întrucât negocierile pentru pregătirea unui acord privind neutralitatea și statutul non-nuclear al Ucrainei, precum și pentru acordarea garanțiilor de securitate Ucrainei, trec într-o dimensiune practică, ținând cont de principiile discutate astăzi (la Istanbul), ministerul rus al apărării a decis, în scopul sporirii încrederii reciproce și creării condițiilor necesare pentru continuarea negocierilor și a atingerii scopului final – convenirea și semnarea acordului menționat – a decis să reducă drastic activitatea militară pe direcțiile Kiev și Cernigov”, a spus Aleksandr Fomin.
Reprezentantul ministerului rus al apărării, care a participat la negocierile de la Istanbul, și-a exprimat speranța că autoritățile de la Kiev vor răspunde corespunzător pentru continuarea discuțiilor.
Consilierul lui Putin, Vladimir Medinski, a calificat discuțiile de la Istanbul drept „constructive”. El a spus de asemenea că președinții Putin și Zelenski s-ar putea întâlni, odată cu miniștrii de externe, în momentul parafării acordului de pace. Potrivit lui Medinski, președinții vor putea discuta separat despre statutul regiunilor secesioniste Donețk și Luhansk din estul Ucrainei în cadrul unei întâlniri față în față.
La rândul său, Ucraina a propus să nu se alăture alianțelor militare și să nu găzduiască trupe străine, atâta timp cât va avea garanții de securitate externe și atâta timp cât Rusia nu va sta în calea aderării țării la Uniunea Europeană.
Consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleak, a scris pe Twitter că tratatul privind garanțiile de securitate ar trebui să conțină o prevedere, similară articolului 5 din tratatul NATO, prin care statele garante – cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania și altele vor fi „implicate activ din punct de vedere juridic în protejarea Ucrainei de orice agresiune”.
Podoleak a mai spus că problema Crimeei, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, va fi rezolvată prin mijloace politice și diplomatice, nu militar. Potrivit lui, soarta regiunilor estice din Ucraina, în care separatiștii susținuți de Rusia se luptă cu forțele ucrainene din 2014, ar urma să fie discutată de președinții ucrainean și rus, iar orice acord de pace va trebui mai întâi să fie supus unui referendum.
Secretarul de stat american Antony Blinken a reacționat la aceste evoluții spunând că se îndoiește de seriozitatea Rusiei.
„Există ceea ce spune Rusia și există ceea ce face Rusia. Noi ne concentrăm pe aceasta din urmă”, a declarat el, în cadrul unei conferințe de presă în Maroc. „Ceea ce face Rusia este brutalizarea continuă a Ucrainei și a poporului său, iar acest lucru continuă în timp ce vorbim”, a spus oficialul american.